Yükleniyor
Kemik Erimesi Nedir?

Kemik Erimesi Nedir?

  • Kemik Erimesi Nedir?
  • Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?
  • Kemik Erimesi Teşhisi Nasıl Konmaktadır?

Kemik erimesi tıp dilinde osteoporoz olarak tanımlanmaktadır. İnsan kemikleri iskelet yapısını oluşturan ve oldukça fazla şekilde kalsiyum içeriği olan yapılardan oluşmaktadır. Kemik gelişmesi özellikle bebek ve çocuk yaşlarda hızlı şekilde ilerlemektedir. Ergenlik dönemi sonuna gelindiğinde ve 20 yaşların başında, kemik yapımı ile yıkımı aynı seviyelerde olmaya başlar. Bu zamandan itibaren yaş ilerlemeye başlar ve kemiğin ihtiyaç duyduğu kalsiyum ile D vitamini alımına daha fazla önem verilmelidir. 
Yaş ilerledikçe ise, kemik yıkımı daha hızlı olmaya başlar. Bu gibi duruma ise kişinin dengesiz bir şekilde beslenmesi ile birleşen bu durum, kemik erimesinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum erken yaşlarda çok fazla sorun teşkil etmese bile, yaşın ilerlemesi ile birlikte kendini iyice göstermeye başlar ve ciddi sonuçlar neticesinde kemiklerde erime meydana gelmeye başlar. 
Bu gibi durumlarda ise kemiklerinde güçsüzlük ve zayıflık hisseden kişilerin, rutin sağlık kontrollerinden geçmesi gerekmektedir. Kemik erimesi nedir? sorusuna ise zamanla kemiğin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu ve D vitaminini yeterli şekilde almaması ve mevcut yapısındaki durumun bozulması şeklinde ifade edilebilir diyebiliriz.

Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?

Kemik erimesi belirtileri erken yaşlarda ortaya çıkmaz ve kişi bu durum ile ciddi olarak karşı karşıya gelmez. Kemik erimesinin tespit edilmesi diğer kemik rahatsızlıklarına göre daha geç olmaktadır. Bunun sebebi ise; kemikte yoğunlaşmanın olması nedeni ile ortaya çıkması beklenen kırılma ve çatlamanın net olarak görülmemesidir. Direkt olarak kemik erimesinin başlangıç belirtisi olduğunu söylemek için, kemiklerde kırılmnın ve çatlamanın meydana gelmesi gerekmektedir. Yaş ilerledikçe ve kişi kemiklerinde bazı problemler ile karşılaşmaya başladığı zaman, kemik erimesinin belirtileri gün yüzüne çıkar. Bu gibi durumlarda ise kişinin yaşamı olumsuz etkilenmeye başlar.

Kemik erimesi belirtilerinin en net olarak görülmesini ise şu şekilde söyleyebiliriz. Omurganızın içerisinde kırılmış veya çökmüş olan bir kemik bulunuyorsa ve bu durum belinizde ağrı meydana getiriyorsa, kemik erimesinin başlangıç belirtilerinin ortaya çıktığını söyleyebiliriz Yaş ilerledikçe kemikler eğrileşir ve kişinin boyunda kısalmalar meydana gelir. Bu durum ise ciddi olarak kemik erimesinin belirtisi olarak görülür Kişi olduğu yerde veya ayakta kambur durmaya başlarsa, düz oturma yerine çarpık ve yan bir şekilde durursa, kemik erimesinin belirtilerinin başladığını söyleyebiliriz Kişi günlük hayatında en basit hareketleri yaparken bile, kemiklerde kırılmalar meydana gelmesi ve hareketin durumuna göre çatlaması, ciddi kemik erimesi belirtisidir. 
Bu ortaya çıkan kemik erimesi belirtileri, ileri ki yaşlarda meydana gelen ve ciddi olarak kendini gösteren semptomlardır. Eğer bu gibi belirtiler ile karşılayan bir kişi, mutlaka doktora gitmeli ve tedavi sürecine başlamalıdır.

Tabi ki tedavi süresi boyunca kemiklerin tekrar eskiden olduğu gibi güçlü duruma gelmesi söz konusu olmayacaktır. Tedavi süresince kemik erimesinin ilerlemesi önlenecek ve kemik yapısı bazı ilaç tedavileri ile güçlü hali getirilecektir. Yaşın ilerlemesi ile beraber kemik erimesi hastalığı ile karşılaşmak istemeyen kişilerin yapmaları gereken bazı önemli şeyler bulunmaktadır. Bunların başında isi beslenme düzenine dikkat edilmeli ve düzenli bir şekilde spor yapılması gerekmekmektedir.

Eğer menopoza giren kadınlar ise kemik erimesi ile karşılaşmak istemezlerse, rutin aralıklarla kemiklerini taramasını yaptırmaları ve bu şekilde kemiklerin son durumunu görmeleri, yapmaları gereken önemli bir husustur. Düzenli olarak kemiklerin tarama testlerinin yaptırılması ise, ileri de oluşacak ciddi kemik erimelerinin önüne geçecektir.
Kemik Erimesi Nedenleri Nelerdir?
Kişinin vücudunun içerisinde yer alan ve hareket kabiliyetine yönlendiren kemikler, sürekli olarak kendini yenileme özelliğine sahip yapılardan oluşmaktadır. Kemik yapılarının yenilenmesinde görevli olan osteoblast hücreleri bulunmaktadır. Osteoklast hücreleri ise, eski kemik yapılarının parçalanmasında önemli görev üstlenmektedir. Yaşın ilerlemesi durumunda ise, kemiklerin yapıları yıkımlarına yetişemez hale gelir ve kemik erimesi süreci bu şekilde yavaş yavaş başlar. Eğer bu durum yeteri kadar beslenme olmaması durumu ile aynı anda ortaya çıkarsa, osteoporoz yani kemik erimesi ortaya çıkmış olur.

Bu durumun ortaya çıkmasına neden olacak ve risk oluşturacak etkenler ise şunlardır.

  • Kişinin yeteri kadar kalsiyum ve fosfor gibi elementleri alamaması.
  • Kadınlarda menopoz sonrası durumda bulunmak.
  • Yaşın ilerlemesi.
  • Genetiksel yatkınlığın ortaya çıkması.
  • Kişinin cinsiyet hormonunda meydana gelen düşüklüğün olması.
  • Troid hormonlarında bozuklukların oluşması.
  • Adrenal bez hastalıklarının meydana gelmesi.
  • Menopoz öncesinde kadının yumurtalıklarının alınma ile meydana gelen hastalıkların ortaya çıkması.
  • Aşırı sigara ve alkol kullanımının olması.
  • Sabit ve hareketten uzak bir yaşamın olması.
  • Steroid içeriğinde olan ilaçların sık bir şekilde kullanılması.
    gibi durumlar kemik erimesi nedenleri arasında bulunmaktadır.

Kemik Erimesi Teşhisi Nasıl Konmaktadır?

Kemik erimesi belli nedenlerden dolayı kadın ve erkeklerde ileri ki yaşlarda meydana gelen hastalıktır. Kemik erimesi teşhisi nasıl konmaktadır? sorusuna ilk başlarda hekimler net olarak karar veremezler. Yaşın ilerlemesi ve bazı osteropoz nedenlerinin ortaya açıkça çıkması sonucunda, kişiye kemik erimesi teşhisi konur ve duruma göre tedavi süreci başlar. Kemik erimesi hastalığı ciddiye alınmalı ve ihmal edilmemelidir. Bazı komplikasyonları beraberinde getiren kemik erimesi, doktorların net olarak hastalığı teşhis etmesinde önemli bir neden olmaktadır.

Kişinin kemiklerinde kırığın meydana gelmesi için illa ki bir kazaya uğramış olması gerekmemektedir. Kemik erimesine neden olan kemik kırıklarının meydana gelmesi düşme veya sert bir darbeye maruz kalma ile sınırlı değildir. Bazen kişinin şiddetli derece öksürmesi de kemiklerinde kırılmaların olmasını sağlamaktadır. Kalça ağrısı şikayeti ile hekime giden kişilerde kemik kırıklarının tespit edilmesi, osteropoz nedeni olarak görülür ve doktor tarafından kemik erimesi teşhisi konulur. Hekimlerin kemik erimesi teşhisini net olarak koyabilmeleri için kemik yoğunluğu ölçümü yapmaları gerekmektedir. Kemik yoğunluğunun ne derecede olduğunu görmek için tercih edilen ve günümüzde de en sık şekilde yapılan test ise Dexa'dır. Bu yöntemi kullanan hekimler kişinin kemik yoğunluğunu, kişilere ağrı vermeden yaparlar.

Bu yöntem ile kolay şekilde yapılan kemik yoğunluğu testi, kişilerin herhangi bir radyasyona kalmasına neden olmamaktadır. Kemik yoğunluğu ölçümü esnasında kişinin en fazla etkilendiği bölgesi ise, kalça ve el bileğinin olduğu yerlerdir. Erken yaşlarda ortaya çıkmayan ve teşhisi hekimlerce konmayan kemik erimesi hastalığı, 50 yaşın üstündeki kişilerin şikayetler doğrultusunda yaptıracağı kemik yoğunluğu testi ile kolaylıkla anlaşılmaktadır. Kemikleriniz ile ilgili ciddi şikayetleriniz bulunursa ve belli bir yaşın üzerinde bulunuyorsanız, Dexa yöntemi ile hekiminiz sizin kemik yoğunluğunuzu ölçecek ve osteropoz ile ilgili teşhisin olup olmadığını, sizlere söyleyecektir.
Kemik Erimesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hekim tarafından yapılan bazı yöntemler ile kemik erimesi teşhisi konması durumunda, yapılacak bazı tedaviler ile kemik erimesi hastalığı belli bir boyutta tedavi edilir. Bu hastalığın tamamen iyileşmemesi durumu ise tamamen yaşın ilerlemesine ve kemiğin belli bir yaştan sonra zayıflamasına bağlıdır. Kemik erimesi tedavisi kişiye doktorunun kişinin kemikleri ile ilgili yaşamış olduğu sıkıntılara göre yapılmaktadır. Doktorunuz kemik yoğunluğunun ne durumda olduğunu gördükten sonra ve son 10 yıl boyunca kemik sağlığı ile ilgili geçirmiş olduğunuz bazı hastalıkların olması sebebiyle sizlere tedavi yöntemi uygular.

Hekiminizin kemik erimesi tedavisinde izleyeceği yöntemler ise şu şekildedir;

Eğer hekiminizin yapmış olduğu bazı teşhisler sonucunda kemiklerinizde ufak kırık meydana gelmişse, tedavi süreci hekiminizin sizlere gerekli olan vitamin ve mineral destekli ürünleri vermesi ile başlar. Daha sonra ise düzenli olarak beslenmeniz hekiminiz tarafından sizlere tavsiye edilir. Kemiklerinizi güçlendirecek gıdaların alınması ise aynı şekilde hekiminiz tarafından, sizlere diyet şeklinde verilir ve sizlerin bu yiyecekleri tüketmeniz tavsiye edilir. Kemiklerin az kırık yerine daha fazla şekilde olması durumunda ise, bifosfonat olan ilaçların kullanılması tedaviniz süresince devam eder. Bu ilaçların az ve orta derecede yan etkileri bulunmaktadır.

En sık görülen yan etkileri arasında ise; karın ağrısının olması, mide bulantısı ve mide de yanmanın olması ve ekşime yapmasıdır. Eğer bu ilaçları kullananlar bu yan etkiler ile sıklıkla karşılaşırsa, kullanılacak olan bu ilaçların kişiye damar yolu ile uygunanan cinsleri tercih edilir. Hekimler kemik erimesi tedavisi için kişilere ilk olarak monoklonal antikor verir. Kişi bu ilaçları deri altından kullanır. Uzun süreli kullanım gerektiren ilaçlardır ve belli bir zaman sonra içilmemesi durumunda kişide, bazı komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olur. Kemik erimesi tedavi yollarından bir tanesi ise hormon ilişkili terapiler'dir. Kemik kütlesinin korunmasında faydalı olan ve menopoz sonrası kadınların kullandığı östrojen destekli ilaçlar, kemik erimesi tedavi süresince hekim tarafından kişiye uygulanır.

Bu ilaçlar kemik kütlesinin korunmasına yardımcı olur ve kemik erimesinin ilerlemesini önler. Raloksifen içeriğinde olan ilaçlar ise, erkeklerin testosteron raplasman tedavisi için uygulanan ve hormonel ilişkisi bulunan kemik erimesi tedavisi için uygundur. Bu ilaçların yanı sıra ise, kemik yapısının daha güçlü olması için hekim tarafından farklı ilaçlar, kemik erimesi tedavi süresince kişiye uygulanmaktadır. Belli bir yaşa geldiği iseniz ve kemik erimesi ile ilgili bazı şikayetler yaşıyorsanız, kısa süre içerisinde doktorunuza gitmeniz ve ileri de daha kötü sonuçlar oluşturabilecek kemik erimesi gibi durumları, erken tedavi süreci ile önleyebilirsiniz.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Emre Minareci için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Emre Minareci

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Emre Minareci Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt