Yükleniyor
Kalça Bursiti Nedir?

Kalça Bursiti Nedir?

  • Kalça Bursiti Nedir?
  • Kalça bursitinin belirtileri nelerdir?
  • Kalça bursitine ne sebep olur?
  • Kalça bursiti önlenebilir mi?
  • Bursit nasıl tedavi edilir?

Bursit, kalçanın dış yan kemiği ve kas yapısını bağlayan kesenin ağrıması ve şişmesidir. Ağrıya sebep olan doku (bursa); tendonlarınızı, bağlarınızı, kaslarınızı ve cildi bir arada tutan sıvı dolu keselerdir. Normal zamanda bursalar, tendonların, bağların ve kasların kemik üzerinde rahat bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur. Ancak bursalar şiştiğinde etraflarındaki dokular çok hassas ve ağrılı hale gelir. Trokanterik bursit, kalça bursasını etkileyen şişliğe denir.

Bursit sadece kalçada bulunmaz. Omuz, diz ve dirsekte de ortaya çıkabilir. Bursit akut (geçici) veya kronik (kalıcı) olabilir.

Kalça bursitinin belirtileri nelerdir?

Belirtiler eklem ağrısı ve hassasiyettir. Ayrıca etkilenen bölge ve çevresinde şişlik olabilir aynı zamanda sıcaklık hissedebilirsiniz. Ağrı genellikle ilk birkaç günde geçer. Daha sonra hareket ettikçe ağrı olabilir. Sandalyeden ya da yataktan kalkarken bunu daha çok hissedebilirsiniz. Uzun süre oturduğunuzda ve ağrılı tarafta uyurken de ağrılarınız olabilir.

Akut bursit genellikle kısa sürede alevlenir. Kronik bursit birkaç gün veya birkaç hafta sonra geçer. Kronik bursit ağrıları geçebilir ve ağrılar tekrarlayabilir. Akut bursit, ağrıları tekrarlarsa veya kalça yaralanması olursa kronikleşebilir.

Zamanla bursa kalınlaşabilir ve bu da şişliğin kötüleşmesine neden olur. Bu, bölgenin sınırlı hareket ettirilmesi kasların zayıflamasına yol açabilir.

Kalça bursitine ne sebep olur?

Aşağıdakiler gibi birkaç şey kalça bursitine yol açabilir:

  • Kalçayı aşırı zorlayıcı hareketler yapılması.
  • Romatizmal eklem iltihabı.
  • Kalçadaki kemik çıkıntıları (normal kemiğin üstünde kemik büyümesi).
  • Gut..
  • Diyabet.
  • Kalça yaralanması.
  • Staphylococcus aureus gibi bakteri enfeksiyonu.
  • Skolyoz gibi omurga sorunları.
  • Düzensiz bacak uzunlukları.
  • Kalça bursiti nasıl teşhis edilir?
    Doktor öncelikle fiziki muayene yapar ve ardından bazı sorular sorar. Bazen benzer semptomlara neden olabilecek diğer hastalıkları elemek için belirli testler yapılmasını isteyebilir. MRI ve BT gibi.

Kalça bursiti önlenebilir mi?

Kalçanızı çok fazla zorlayacak hareketler yapmayarak bursit oluşmasını önleyebilirsiniz. Özellikle zor ve tehlikeli aktivitelerden kaçının ve kalçalarınızı dinlendirmek için gün içinde mola verin. Egzersiz yapmaya başlamadan önce kaslarınızı ısıtmayı ve ardından yaralanmayı önlemek için germeyi unutmayın. Fazla kiloluysanız, kilo vermek kalçalar üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Düzenli egzersiz rutini ile kalçalarınızı güçlendirerek, bursit olma riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Doktorunuza sizin için uygun olan egzersiz türlerini sorun.

Bursit nasıl tedavi edilir?

Bursit tedavisi genelde güçlendirme egzersizleri ve germe hareketleri yaparak sağlanır. Böylece kas atrofisinin önlemesine yardımcı olunur. Ağrıya neden olan hareketlerden kaçınmalısınız. Ağrıyan bölgenin güçlenmesine yardımcı olacak egzersizler hakkında doktorunuzdan bilgi alın. Bursitiniz sosyal hayatınızı etkileyebilir. Bu nedenle, sağlıklı hareket etmenize yardımcı olması için fizik tedaviye ihtiyacınız olabilir. Genellikle kronik bursit için tavsiye edilir.

Ağrıyı ve şişliği azaltmak için ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar kullanabilirsiniz. Ayrıca şişliği azaltmak için bölgeye buz torbası koyabilirsiniz.

Bu tedaviler işe yaramazsa, bursadan sıvı aldırmanız gerekebilir veya ağrıyı ve şişliği azaltmak için steroid iğnelerine ihtiyacınız olabilir. Steroid iğneleri bursit tedavisinde çok etkilidir. Birkaç ay sonra yine iğneye ihtiyacınız olabilir.

Bursit tedavisi için nadiren ameliyat yapılması gerekir. Genellikle tüm tedaviler başarısız olduğunda tercih edilir. Ameliyat olması gereken insanlar için ameliyat basit bir işlemdir. Doktor bursayı kalçadan çıkarır ve bursa olmadan kalça normal şekilde hareket edebilir. Ameliyat genellikle hastanede uzun süre yatmayı gerektirmez. İyileşme süresi genellikle kısadır.

Kalça bursiti ile yaşamak

Kronik bursitiniz varsa, hareketleriniz yavaş yavaş artırın ve her gün bu bölgeyi esneterek alevlenmeleri en aza indirmeye çalışın. Ve acıya neden olan faaliyetlerden kaçının. Tekrarlanan fiziksel aktiviteler özellikle bursit için kötüdür. Bir alevlenmeniz varsa, kalçanızı dinlendirmenin çok önemli olduğunu unutmayın. Uygun dinlenme olmazsa iyileşme gecikir.

Doktorunuza sormanız gereken bazı sorular:

  • Semptomlarıma neler sebep olur?
  • Benim için en iyi tedavi seçeneği hangisidir?
  • Semptomlarım ne kadar süre sonra geçer?
  • Belirtilerimin tekrarlaması mümkün mü?
  • Egzersiz yapmam doğru mu? Ne tür egzersizler yapmalıyım?
Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Dursun Ak için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Dursun Ak

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Dursun Ak Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler