Yükleniyor
Yemek Borusu İltihabı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Yemek Borusu İltihabı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

  • Yemek Borusu İltihabı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
  • Yemek Borusu İltihabı Nedir?
  • Yemek Borusu İltihabı Belirtileri Nelerdir?
  • Yemek Borusu İltihabı Tedavisi:

Yemek borusu iltihabı problemi genellikle mideden kaynaklanan hastalıklardan tetiklenir. Yani yemek borusu iltihabı nedir diye soran bir kişiye vereceğimiz cevap çok basit. Eğer ki kişi bir mide problemi yaşıyorsa bu iş kişinin yemek borusunun iltihaplanmasına kadar ulaşabilir.

En bilinen mide hastalıklarından biri olan reflü, yemek borusunu hem tahriş eder hem de iltihaplanmasına neden olur. Bu hastalıklar tek başına iken çok da önemli sayılmazken hep birlikte vücutta daha kötü olumsuz sonuçlar doğurabilirler.

Yemek Borusu İltihabı Nedir?

Yemek borusu iltihabının başlıca çıkış noktalarından birisi de midemiz ile alakalıdır. Midemizde reflü rahatsızlığı olduğu zaman yani mide asidimizin mide kapakçıklarımızdan çıkamadan doğruca yemek borusuna ulaşması ve yemek borusunu tahriş etmesi ile yemek borusu iltihabı mümkün hale gelir.

Yani yemek borusu iltihabı neden olur sorusunun cevabı bellidir. Bununla beraber vücudumuza girecek herhangi bir bakteri sonucunda vücudumuzun vereceği doğal bir tepki ile yemek borusu iltihabı meydana gelir. Eğer aşırı mide bulantımız varsa ve kusuyorsak bu da iltihaplanmaya yol açabilir.

Yemek Borusu İltihabı Belirtileri Nelerdir?

  • Yutkunurken ağrı hissetmek.
  • Yutkunurken güçlük çekmek
  • Midemizde oluşan yanma hissi
  • İştahımızın azalması
  • Midemizde oluşan bulantı
  • Ağzımızda oluşan yaralar
  • Karnımızda oluşan ağrı
    İşte bu saydığımız sorunları yemek borusu iltihabı belirtileri olarak nitelendirebiliriz. Tek başına saydığımıza basit görünen bu rahatsızlıklar eğer tedavi olmazsak çok daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Yemek Borusu İltihabı Tedavisi:

Peki, bu hastalığın tedavisi mümkün mü? Bu hastalığa yakalanan bir kişi nasıl bir tedavi yolu izlemeli? Kime başvurmalı? Yemek borusu iltihabı tedavisi sanıldığı kadar zor değil. Öncelikle besleme düzenimize dikkat etmeliyiz. Midemize iyi gelmeyen bizi rahatsız eden gıdaların tüketimini kısıtlamalıyız.

Aşırı yağlı, baharatlı, asitli gıdalardan uzak durmalıyız.

Alkol ve sigara tüketiminin vücuda olan zararını hepimiz biliyoruz. Yemek borusu iltihabı da bu zararlı alışkanlıklarımızdan etkileniyor. Yemek borusu iltihabı problemi yaşadığımız zaman bunları da kullanmaya ara vermeliyiz. Yemek borusu iltihabına ne iyi gelir diye soruyoruz ya işte yemek borusu iltihabı kendimizce bu tedbirleri alarak çok kısa bir zamanda iyileşir.

Yemekten sonra uzanmak da mide kapakçığının kapanmasına ve mide asidinin doğrudan yemek borusuna ilerlemesine neden olur yemekten sonra uzamaz isek bu problemi de çözmüş oluruz.

Hâlâ yemek borusu iltihabı ne zaman geçer sorusunun cevabını bulamamışsak bir hekime başvurmamızda fayda var. Hekimin önereceği antibiyotik ilaçlar sayesinde bakteriler yok olacak bir hastalığımız son bulacaktır.

Eğer çok ciddi yemek borusu iltihabı tedavisi gerektiren bir durum varsa bir konu hakkında uzman bir hekime tedavi olmakta fayda var. Yemek borusunun dar olması veya mide fıtığı gibi problemler bu hastalığın nüksetmesini sağlıyor. Doğru cerrahi müdahaleler ile bu sorunlara çözüm bulmak mümkün.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Kamil Yüceer için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Kamil Yüceer

Kulak Burun & Boğaz

Op. Dr. Kamil Yüceer Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt