Yükleniyor
Yenilen Besinler Nasıl Anne Sütüne Dönüşür?

Yenilen Besinler Nasıl Anne Sütüne Dönüşür?

  • Yenilen Besinler Nasıl Anne Sütüne Dönüşür?
  • Anne Sütünün Oluşması İçin Neler Gerekir?
  • Anne Sütünü Hangi Organ Yapar?

Anne sütü, bebeğin ilk altı ay boyunca beslendiği tek gıdadır ve bu yüzden çok önemlidir. Tabii anne sütü, bebeğin sadece gıdası olmakla kalmıyor aynı zamanda onu hastalıklardan da koruyor. Bebeğin mutlu olmasını da sağlayan anne sütü, hamileliğin başlangıcı ile birlikte oluşmaya başlıyor. Gebelik ile birlikte meydana gelen hormonal değişiklikler, anne sütünün oluşmasını sağlamaktadır. Yenilen besinlerde bulunan çeşitli vitamin ve protein gibi kaynaklar, süt üretim keselerine aktarılır ve süt üretim keselerinde süt oluşmaya başlar. Oksitosin adlı hormon sayesinde de keseler kasılmaya başlar ve süt, çeşitli kanallardan geçerek memeye ulaşır.

Anne Sütünün Oluşması İçin Neler Gerekir?

Anne sütü, gebelik hormonları ile birlikte oluşmaya başlar. Yani sütün oluşmaması gibi durumlar nadir olsa da görülmektedir. Tabii bunun için endişe duymanıza gerek yok çünkü bu tür vakalara çok az rastlanıyor. Hatta öyle ki sütün oluşmaması gibi başlıklar literatürde kendine çok az yer bulur. Süt, zamanı geldiğinde kanallardan dışarı atılacaktır. Sütün oluşması için ise annelik hormonlarının doğru yerde devreye girmesi gerekiyor. Ayrıca memedeki salgı bezleri ve süt kanallarının da doğru çalışarak süt üretmeye başlaması gerekiyor. Eğer kanallar ve salgı bezleri süt üretmiyor ya da az süt üretiyorsa, bunun için anne sütünü arttıran yiyeceklere yönelmeniz gerekir. Ayrıca anne sütünün artmasını sağlayan çeşitli egzersizlerde bulunmaktadır.

Anne Sütünü Hangi Organ Yapar?

Bu soruya hemen hemen her kişi meme yanıtını verecektir fakat aslında durum memeden ibaret değil. Tabii ki anne sütü, memeden geliyor fakat sütün oluşması süt keselerinde başlamaktadır. Anne sütünün oluşmasında asıl rol oynayan organ ise beyindir. Beynin alt bölgesinde hipofiz adlı bir hormon bulunur ve bu hormon, meme dokusundaki hücreler ile ilişki kurar. Oksitosin isimli hormon ise bebeğin, annesini emmesiyle üremeye başlar. Oksitosin, anne sütünün süt kanallarından geçerek meme ucuna ulaşmasını sağlar. Anne sütünün oluşmasında estrojen, progesteron ve insülin de büyük rol oynamaktadır. Bu hormonlardan sadece bir tanesi bile düzgün çalışmaz ise süt üretiminde sorun olabilir.

Bu makaleyi yazmış olan, Jin. Op. Dr. Halil İbrahim Dinler için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Jin. Op. Dr. Halil İbrahim Dinler

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Jin. Op. Dr. Halil İbrahim Dinler Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt