Yükleniyor
Genital Siğil ve Rahim Ağzı Kanseri İlişkisi

Genital Siğil ve Rahim Ağzı Kanseri İlişkisi

  • Genital Siğil ve Rahim Ağzı Kanseri İlişkisi
  • HPV Nedir
  • Genital Bölge Siğillerinin Tanısı Nasıl Konur?
  • Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
  • Korunmak Mümkün Müdür?
  • Sonuç olarak

Genital bölge de çıkan siğillerin çok büyük bir kısmı Human Papillomavirus (HPV) adı verilen bir virüsün neden olduğu cilt lezyonlarıdır. Bu lezyonlar genellikle genital bölgede, vulva, vajina, anüs veya perianal bölgede görülür.

HPV Nedir

HPV, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur ve birçok farklı tipi vardır. Sağlıklı insan hücrelerine girerek hücrenin hızlıca kontrolsüz çoğalmasına neden olur. Yüksek riskli olarak adlandırılan tiplerin, kanser yapma potansiyelleri daha yüksektir. Genital siğiller genellikle küçük, deriden kabarık lezyonlardır. Bazı durumlarda küçük boyutta olmaları veya deri katlantıları arasında kalmaları sebebiyle gözle görülemeyebilirler. HPV'nin belirtileri genellikle deride siğil olduğunda fark edilir. Kadınlarda daha sık belirti verirken erkeklerde nadiren belirtiler görülür. Enfekte olan kişinin bağışıklık sisteminin kuvvetli olması kişide hafif belirtiler ile hastalığın atılmasını sağlar.

Genital Bölge Siğillerinin Tanısı Nasıl Konur?

Genital bölge siğillerinin tanısı kadın hastalıkları ve doğum uzmanı muayenesi ile konur. Tanı, genellikle şu adımları içerir:

  • Görsel Muayene: Genital bölge siğillerinin çoğu durumda tanısı genellikle görsel muayene ile konur. Siğiller, genellikle et benzeri çıkıntılar, küçük karnabahar başları gibi görünür.
  • Pap Smear Testi: HPV'nin neden olduğu genital bölge siğilleri, aynı zamanda rahim ağzındaki hücrelerde de bozulmalara neden olurlar. Aynı anda HPV testi de yapılarak virüs tespit edilir. HPV DNA bakılarak tiplendirlimesi yapılır. Risk durumu tespiti yapılır. 
  • Biopsi: Nadir durumlarda uygulanır patolojik tanı amaçlı doku biyopsisi yapılabilir.

Tedavi seçenekleri ve takip süreci planlamak amaçlı tanı koymak, HPV tipini belirlemek çok büyük önem arz eder. 

 

 

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

  • Genital siğillerin tedavisi kozmetik amaçlı ve fonksiyonel olarak yapılır. Bu tedavıler: 
    Topikal İlaçlar: Cilt üzerine uygulanan bu ilaçlar bölgesel olarak siğillerin çoğalmasını engeller cilt üzerinde kuruyup dökülmesini sağlar bu tedavi bir uzman tarafından yapılmalıdır sağlıklı deri de bu sırada hasar görebilir. 
  • Kriyoterapi: Siğillerin, sıvı nitrojen gibi soğutulmuş bir madde ile dondurularak yok edilmesi işlemidir. Uzman hekim tarafından uygulanır.
  • Elektrokoterizasyon veya Lazer Tedavisi: Elektrokoterizasyon, elektrik akımını kullanarak siğilleri yakma yöntemidir. Lazer tedavisi ise yoğun ışık kullanarak siğillerin tedavi edilmesidir.
  • Cerrahi Yöntemler: Büyük veya yaygın siğiller cerrahi olarak çıkarılabilir. Bölgesel ya da genel anestezi uygulanarak yapılır.
  • İmmünomodülatör Tedaviler: Bazı durumlarda, immunomodülatör ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun siğillere karşı savaşmasına yardım eder belirli bir süre içinde siğillerin, geçmesi hedeflenir. Bu amaçla interferon tedavisi de uygulanabilir.

Tedavi sonrasında, siğillerin tekrar ortaya çıkma olasılığı vardır. Ayrıca, HPV enfeksiyonu devam edebilir, bu nedenle düzenli takip olmak, genel beden sağlığına dikkat etmek sigara kullanmamak çok önemlidir.

Korunmak Mümkün Müdür?

  • HPV Aşısı: HPV aşısı, cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. Aşılar Güncel olarak 0-2-6 aylarda olmak üzere 3 doz şeklinde uygulanır. 9-15 yaş aralığında 0-6 aylarda 2 doz olarak uygulama yapılır. Aşı HPV'nin neden olduğu servikal yani rahim ağzı kanseri riskini azaltır.
  • Kondom Kullanımı: Kondomlar, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemede etkili bir yöntemdir. Ancak, kondomlar HPV'ye karşı yüzde 100 koruma sağlamaz. HPV, mukozal temas ile bulaşır, bu nedenle kondomlar enfeksiyon riskini azaltır, ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Kullanılması önerilir.
  • Düzenli Kontroller ve Taramalar: Düzenli jinekolojik muayeneler ve smear-HPV yani CO-test baktırılması, rahim ağzındaki hücre değişikliklerini izleyerek HPV'nin neden olduğu kanser riskini değerlendirebilir. Olası malinte durumunu erkenden saptayabilir.
  • Eğitim ve Farkındalık: Cinsel sağlık konularında eğitim almak ve bu konuda bilinçli olmak, kişinin enfeksiyon riskini azaltmasına yardımcı olur. Çoklu partner ilişkisi konusunda riskleri bilmek farkındalık oluşturmak önemlidir.
  • Risk Faktörlerinden Kaçınma: Bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerden kaçınmak, HPV enfeksiyonu riskini azaltabilir. Bu konuda en önemli başlık sigara kullanımıdır. Sigara hem genel sağlığı bozarak hem de lokal olarak servikal alanda hasar oluşumuna katkı sağlayarak HPV e bağlı rahim ağzı kanseri riskini artırır. 

Siğillerin oluşumunun engellenmesi ve HPV bulaşının olmaması konusunda bu yöntemler etkili olacaktır, ancak hiçbiri tamamen riski ortadan kaldırmaz. 

Sonuç olarak

HPV enfeksiyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkan siğiller ve ilerleyen dönemde rahim ağzı kanseri yaygın bir durumdur. Bu konu hakkında birçok alanda bilgilendirme ve yönlendirme mevcuttur. Sağlık Bakanlığı bünyesinde yürütülen bir tarama programı olup kişilerin bunu Aile Hekimlerinden ya da Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarından talep etmeleri gereklidir. Tanı anında ilerlemiş kanser ile karşılaşmamak için mutlaka yıllık jinekoloji muayenenizi olmalısınız. 

Her zaman geçerliliğini koruyan bir söz ile yazıma son vermek istiyorum; ‘Erken tanı hayat kurtarır’. 

 

Op. Dr. Kadir Şahin

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Kadir Şahin için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Kadir Şahin

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Op. Dr. Kadir Şahin Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt