Yükleniyor
Feokromatistoma Nedir?

Feokromatistoma Nedir?

  • Feokromatistoma Nedir?

Adrenalin ile noradrenalin hormonlarının insan vücudunda fazla salınımı ile bu rahatsızlık meydana gelmektedir. Bu hormonlar kişiye zarar vermektedir. Kişinin başka rahatsızlıklarının da meydana getirilmesinde zemin oluşturmaktadır.

Korku, heyecan ya da panik yaratacak düzeyde adrenalin hormonlarının sürekli olarak vücutta bulunması kişiyi rahatsızlık boyutlarına ulaştırmaktadır. En başta tansiyon yüksekliği rahatsızlığının temel faktörüdür.

Feokromasitoma rahatsızlığının genetik faktörü azımsanamayacak miktardadır. Yüzde yirmi oranında aileden geçen ve genetik faktörü üzerinde bulunulan rahatsızlık kendini yüksek tansiyon etkisi ile göstermektedir. Hastalığın genetik faktörünün dışında kalan yüzde 80 lik kısım ise, çevresel birçok etkenden meydana gelmektedir. Kişinin kullandığı ilaçlar ya da çevresel olarak maruz kaldığı bazı psikolojik travmalar bu duruma getirebilmektedir.

Feokromasitoma yüksek tansiyonun yanında, troid kanseri ve buna bağlı olarak oluşabilecek çeşitli tümöler ile birlikte görülmektedir. Belirtileri, aşırı terleme, titreme, çarpıntı, anksiyetedir. Feokromasitoma rahatsızlığına yakalanan kişilerin bir kısmında sürekli olarak ölüm korkusu görülebilmektedir. Kişi nedeni olmadan sürekli olarak mide bulantısı hissedebilir. Sürekli panik atak geçiriyormuş gibi kalp çarpıntısı yaşayabilmektedir. Bu rahatsızlık belirtileri hastada Feokromasitoma bulgusu olabileceğine işarettir.

Feokromositoma tümörü çok sık görülen bir tümör değildir. Nöroblast hücrelerinden oluşan kronofin hücrelerinden ıntraadrenal ve extra adrenal salgılayan tümörler oluşmaktadır. Feokromasitoma tümörü ise, intraadrenal olarak gelişen tümörlerin içerisinde yer almaktadır. Bu tümörleri barındıran kişilerde başka hastalık olarak akıllara ilk önce hipertansiyon gelmektedir. Her hipertansiyon hastasında bu tümör bulunmamaktadır. Fakat her tümör bulunan hastada hipertansiyon mevcuttur. 30 ve 50 yaş aralığında bulunan genç hastalar risk faktörü arasındadır. Kadın ve erkek bu hastalığa yakalanma oranında eşittir. 50 yaş sınırı, hastalığın en tavan yaptığı yaş aralığıdır.

Bazen tesadüfi olarak özellikle tomografilerde böbrek üstü bezinde instantiloma adında bir tümör tespit edilir. Bu tespit edilen tümörlerin çapları 5cm.in altında bulunan küçük tümörlerdir. Fakat bulunan Feokromositoma tümörü 5cm. in üzerinde bulunan ve oldukça büyük tümörlerdir. Bu nedenle iki tümörün bir biri ile karıştırılmaması gerekmektedir.

Tedavi seçenekleri genellikle medikal tedavilerdir. İlaç ile tedavi sayesinde kısa sürede ortadan kalkmaktadır. Bazı durumlarda ise, cerrahi müdahalede bulunulması gerekir. Fakat cerrahi operasyon yapılmadan önce hastanın hazırlık sürecine girmesi gerekmektedir. Hastanın kan basıncını krize yol açmayacak düzeyde kontrol altında tutmak ve anesteziye hazırlamak amacıyla medikal tedavi süreci altına alınması gerekmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Nida Cannazik için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Nida Cannazik

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Op. Dr. Nida Cannazik Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler