İç Guatr Nedir?
- İç Guatr Nedir?
Mediastinal guatr, göğüs içi guatr, plonjan guatr olarak tıbbi terimlerde karşılığını bulunan bu guatr çeşidi halk arasında iç guatr olarak bilinmektedir. Guatr hastalığı boynun alt kısmına doğru ilerlediği zaman iç guatr olmaktadır. Tam olarak yeri belli olmamakla birlikte; köprücük kemiğinin 2 cm. altında da olabilir, kalp hizasına inerek aşağıda da bulunabilir. Kalpten aşağı bölgelere inen vakaları da bulunan bir guatr çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. İç guatr iniş bölgesi ve seviyesine göre çeşitli belirtiler yaratabilmektedir. Soluk borusu üzerinde etkisi büyükse, soluk borusunu sağa ya da sola itiyorsa nefes darlığı ya da yutkunmada güçlük gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Direkt olarak aşağı inmiş ve soluk borusunu etkilememişse, o zaman hastaların bir şikayeti olmaz ve iç guatr da gizli hastalık olarak kişide varlığını sürdürür. Ultrason sırasında boyundaki tiroidin alt kısmı görülemezse o zaman iç guatrdan şüphelenilerek ortaya çıkar. iç guatr teşhisi konulabilmesi için oldukça titiz bir çalışma ile kapsamlı bir şekilde tetkiklerin yapılması gerekmektedir. sıklıkla bilgisayar üzerinden tomografi uygulaması yapılmaktadır. Bu iç guatrı saptamak için önemli bir tetkiktir.
İç guatr bir hastada tespit ediliyorsa mutlaka cerrahi işlem ile tedavi altına alınması gerekmektedir. göğüs içindeki parçayı takip etmek ve eğer bu bölgede bir kanserli vaka durumu varsa bu durumu tespit etmek mümkün değildir. Bu nedenle iç guatr saptandığı zaman tedavisi cerrahi müdahale yoluyla çıkarmaktır. Yüzde 90 a kadar yakın iç guatr vakası boyundan yapılan küçük kesi ile çıkarılabilmektedir. Çok nadir de olsa iç guatrın aşağı seviyelere indiği durumlarda göğüs kısmının tam ya da kısmı olarak açılması sonucu iç guatr bulunduğu bölgeden çıkarılmaktadır. Bu durum da bize erken tanının ne kadar önemli bir şey olduğunu kanıtlar niteliktedir.
Tiroid bezi aşırı büyüme göstererek göğüs kafesi içerine doğru ilerlediği zaman toraks boşluğu denilen bölgeye yerleşen guatr hiçbir zaman dışarıdan belli olmaz. ancak röntgen ya da ultrason ile belli olabilmektedir. Bu vakalarda yapılması gereken tek işlem cerrahi müdahaledir. Bunun dışında ilaçla tedavi ya da rasyoaktif iyot tedavisi uygulamaları yapılmamaktadır.