Yükleniyor
Hepatit B Nedir?

Hepatit B Nedir?

  • Hepatit B Nedir?
  • Hepatit B Belirtileri Ve Tedavisi

Hepatit B tüm dünyada yaygın olarak görülen karaciğerin enfeksiyon kapması hastalığına verilen isimdir. Hastalığın sebebi hepatit B virüsüdür, hepatit B virüsü sebep olduğu hastalığa ismini de vermiştir. Hepatit B virüsü insandan insana kan, kan ürünleri ve enfekte vücut sıvıları aracılığı ile bulaşabilmektedir. Üstelik korunmasız seks, uyuşturucu ilaç kullanımı, temiz olmayan iğneler ve tıbbi cihazlar ve gebelik, hepatit B virüsü taşıyan kişinin henüz doğmamış bebeğine bile bu virüsü bulaştırmasına neden olabilir. Fakat pek çok insanın sandığını aksi bir durum olarak hepatit B virüsü, ortak kaptan yemek, aynı bardaktan içmek, birlikte havuza girmek, öpüşmek, öksürmek, aynı tuvaleti kullanmak gibi yollarla bulaşmamaktadır. Hastalığı taşıyan kişi, hepatit B’ye dair hiçbir belirti göstermeyebilir. Ve istemeyerek de olsa etrafındaki insanlara bulaştırabilir. Böyle durumlarda kişiyi suçlamak doğru olmaz. Çünkü kişi daha kendinde olduğundan haberinin dahi olmadığı bir virüsü etrafındaki insanlara bulaştırmamak için önlem alamaz. 
Hamilelik (gebe olunan çocuğa), ortak diş fırçası kullanımı, pis aletlerle diş çekimi, temizlenmemiş aletlerle yapılan ameliyatlar, temizlenmemiş aletlerle yapılan sünnet işlemleri, kulak deldirme işlemi, temizlenmeden küpe deneme, tıraş bıçakları, makaslar, temizlenmemiş manikür aletleri, temizlenmemiş pedikür aletleri, uyuşturucu madde kullanımı ve hepatit B virüsü taşıyan bireyle cinsel ilişki yaşamak, hepatit B virüsünün taşınmasına neden olur.

Hepatit B Belirtileri Ve Tedavisi

Hepatit B virüsü var olduğu kişide hiçbir belirti göstermeyeceği gibi, eklem ağrısı, sarılık, idrarın koyu renkli olması, karın ağrısı, bulantı-kusma, ishal, ciltte hassasiyet, iştahsızlık, halsizlik, yüksek ateş gibi belirtilere de sahip olabilmektedir. Hepatit B virüsüne sahip çocuklarda belirtisizlik ihtimali, belirti gösterme ihtimalinden daha yüksektir. Fakat hepatit B virüsüne sahip olan yetişkinlerin 70’i belirti göstermektedir. Belirtiler, kişiye hepatit B virüsü bulaştıktan ortalama 3 ay sonra ortaya çıkmaktadır. Lakin belirti gösterme süresi altı hafta ve altı ay arasında değişebilmektedir de. Hastalığı belirtisiz olarak (yani hepatit B virüsü taşıdıklarından haberi olmayarak) geçiren kişilere bulaştırıcı denir. Çünkü virüsü başkalarına bulaştırırlar. Eğer hepatit B hastalığı 6 ay geçtikten sonra hala devam ediyorsa, yani kişinin bağışıklık sistemi hepatit B virüsü ile başa çıkamamışsa artık bu kronik hepatit B hastalığıdır. Kronik hepatit B uzun seneler boyu hiçbir tepki vermeyebilir. Fakat tepki vermediği kişinin karaciğer sağlığını olumsuz yönde etkilemediği anlamına gelmez. Kişinin karaciğeri yine olumsuz etkilenmeye devam eder. Ve bu kişiler ileri zamanlarda karaciğer kanseri, siroz gibi hastalıklarla mücadele ederler.

Hepatit B hastalığının teşhisi kan testiyle yapılır. Akut Hepatit B durumlarında genel olarak tedaviye gerek duyulmaz. Kronik hepatit B vakalarında ise tedavi için birçok çeşitli ilaç opsiyonu vardır. Uygulanan tedavi sonucunda kişi hepatit B virüsü kontrol edilebilse de Hepatit B virüsünün komple yok edilmesi mümkün değildir. Hepatit B tedavisi, genel olarak oral yolla alınan ilaçlarla yapılır. Fakat artık karaciğerin çok tahribat gördüğü hepatit B hastalarına karaciğer nakli yapılması gerekebilir. Hepatit B virüs iltihaplanmalarının kronik hale gelmesi, yani ilerleyici sonuçlara neden olması kişinin yaşı ile ters orantılıdır. Anneden HBV virüsü alan bebeklerin % 90’ı, 1-5 yaş arası hepatit B virüsü geçirdiği, çocukların ise % 30- 50’sinin kronik bir biçimde hepatit B virüsü ile mücadele ettiği görülmektedir. Yetişkinlerde kronik bir biçimce hepatit B iltihaplanmasının riski yaklaşık % 5'tir. Bu yüzden çocuğunuz büyümeden hepatit B virüsü aşısı vurdurmalısınız. Hem çocuğunuz hem de çevresindekilerin sağlığı için aşınızı mutlaka yaptırmalısınız.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. İrfan Aydın için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. İrfan Aydın

İç Hastalıkları

Uzm. Dr. İrfan Aydın Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt