Yükleniyor
Konjonktivit Nedir?

Konjonktivit Nedir?

  • Konjonktivit Nedir?
  • Hangi tedavi yöntemleri var? 
  • Evde yapabileceğiniz şeyler 

Konjonktivit, göz beyazını ve göz kapaklarının içini kaplayan bir enfeksiyondur. Gözleriniz kırmızıysa ve kum kaçmış gibi hissediyorsanız, konjonktivitiniz olabilir. Bir veya iki gün sonra gözleriniz düzelmezse, bu ciddi bir sorunun işareti olabileceğinden göz dokturuna gitmelisiniz.

Konjonktivit, bakteri ve virüslerden kaynaklanır. Göze giren birçok parçacık (kum, toz ve polen dahil) tahrişe sebep olabilir. Konjonktivite bakteri neden olduysa, göz kapaklarınızda kabartılar ile uyanırsınız.


Konjonktivit, bakteri ve virüslerden kaynaklanır ve insandan insana kolayca bulaşır. Okul çağındaki çocuklarda sık görülür. Yetişkinler gözlerini çok fazla kuruttuğunda bunun olma olasılığı artar. Konjonktivit genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir. Bununla birlikte, nadir durumlarda glokom veya göz kapağı enfeksiyonu gibi daha ciddi göz problemlerine yol açabilir.

Konjonktivit belirtileri gözlerde yırtılma, kızarıklık veya ağrıyı içerir. Gözlerinizde kumlu bir his hissedebilir ve rahatsızlık, batma veya yanma hissedebilirsiniz. Gözlerinizden uyurken gelen sarı veya beyaz bir akıntınız varsa, büyük olasılıkla bakteriyel bir enfeksiyonunuz vardır.

Gözlerinizde ağrı varsa bu bir virüs enfeksiyonunun işareti olabilir. Kısa bir süre içinde kaşıntı atakları geçirdiyseniz belirtileriniz bir alerjiden kaynaklanıyor olabilir. Bu semptomlar her yıl aynı zamanlarda ortaya çıkıyorsa, muhtemelen bir alerjiniz var demektir.

Göz ağrınız, ani görüş değişikliğiniz veya ışıkta artan göz ağrınız varsa hemen bir doktora görünmelisiniz. Bunlar ciddi bir sorunun işareti olabilir. Kontakt lens takıyorsanız ve konjonktivit semptomlarınız varsa, kontak lenslerinizi çıkarın ve bir doktora görünün.

Bebeğinizde konjonktivit belirtileri varsa hemen bir doktora başvurun. Gözde kızarıklığa neden olan bazı bakteriler bebeklerde başka ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Doktorlar genellikle göz kızarıklığına neyin sebep olduğunu bulmak için testler yapmazlar. Sorun genellikle test sonuçları ortaya çıkmadan önce ortadan kalkar. Doktorlar göz kızarıklığını antibiyotik göz damlaları veya merhemlerle tedavi eder.


Hangi tedavi yöntemleri var? 


Göz kızarıklığı genellikle kendi kendine geçer, ancak buna bakteriler neden oluyorsa antibiyotikler, merhemler veya damlalar daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.

Göz probleminiz alerjiden kaynaklanıyorsa, doktorunuz kromolin sodyum göz damlaları veya antihistaminikler reçete edecektir. Bu göz damlaları, virüslerin neden olduğu göz enfeksiyonlarını tedavi etmek için de nadiren kullanılır.


Evde yapabileceğiniz şeyler 


Gözlerinizde kızarıklık varsa, diğer insanlara bulaşmasını önlemek ve belirtileri hafifletmek amacıyla yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Gözlerinizi ılık suya batırılmış bir bezle silerek temiz tutun. Bu bezi başka kimsenin kullanmasına izin vermeyin. Başkalarıyla yastıkları veya havluları paylaşmayın. Alerjik konjonktivitiniz olduğunu düşünüyorsanız, alerjinin nedenini bulmaya çalışın, böylece ondan uzak durmaya çalışabilirsiniz.
Konjonktivitli yaklaşık 3 kişiden 2'si tedavi olmaksızın iki ila beş gün içinde tamamen iyileşir. Enfeksiyon nadiren ciddi sorunlara neden olur.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Reya Çelebi için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Reya Çelebi

Göz Sağlığı ve Hastalıkları

Op. Dr. Reya Çelebi Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler