Yükleniyor
Göz Titremesi Nedir?

Göz Titremesi Nedir?

  • Göz Titremesi Nedir?
  • Göz Titremesi (Nistagmus) Nedenleri Nelerdir?
  • Göz Titremesi Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Göz titremesi diğer adıyla Nistagmus bir çeşit göz problemidir. Gözümüz gün içerisinde istemsiz şekilde hareket edebilmektedir. Buna bağlı olarak görememe, bulanık görme, cisimleri olduğundan daha büyük veya küçük görebilirsiniz. Kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Kalıtsal veya çevresel nedenlerden ortaya çıkabilmektedir. Her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir. Bebeklikte ilk 3 ayda aralıkla görülmesi normaldir. Ancak bu süre zarfı dışında tekrardan görülüyorsa uzman hekimden yardım almalısınız. Genellikle hastalığın başlangıcı okul öncesi dönemde ortaya çıkmaktadır. Görmeyi etkilemeden oluşabildiğinden dolayı ebeveynler tarafından geç fark edilebilmektedir. Göz titremesi beraberinde farklı sorunları ortaya çıkarabilmektedir. Erken teşhis için çocuklarınızı düzenli olarak göz muayenesini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Görme yetinize ve titremenin şiddetine göre tedavi planı hazırlanmaktadır. Gözlük kullanımı, ilaçlar, göz damlaları, teleskopik yardımcı aletler ve ameliyat sıklıkla uygulanan tedavi biçimleridir.

Göz Titremesi (Nistagmus) Nedenleri Nelerdir?

Göz titremesi (Nistagmus) nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Bebeklik döneminde zor hamilelik döneminde veya kalıtsal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Erken çocukluk döneminde rastlanıyorsa hastada nörolojik problemlerin tetiklendiğini düşünülmektedir. Farklı yaş gruplarında ise hastalıkların vücudumuzda oluşturduğu yan etkilerden de olabilmektedir. Katarakt, göz tansiyonu (glokom), albunizm, retina ve merkezi sinir sistemi hastalıklar belirti sınıfına girmektedir. Çevresel faktörlerden de kaynaklanabilmektedir. Aşırı alkol ve zararlı maddeler tüketen kişiler risk grubundadır. Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkilerinde ortaya çıkabilmektedir. İlaç kullanımınızdan dolayı ortaya çıkıyorsa tekrardan doktorunuza danışmalısınız. İlaç dozunu iyi ayarlayarak tekrardan düzenli olarak kullanmalısınız.

Göz Titremesi Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Göz titremesi hastalığı her 1000 kişiden 1’ inde mutlaka görülmektedir. Hastalığın tanısı uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Düz bakarken veya bakmayı tercih ettiği şekilde gözlerin hareketleri kontrol edilmektedir. Yakını görme oranı ve göz numarası incelenmektedir. Kesin teşhis ise hastanın başını istediği pozisyonda tutarak yan bakmaya çalışmasıdır. Değişkenlikler takip edilerek tedavi süreci planlanmaktadır. Titreme şiddetine göre ameliyat tipleri değişiklik göstermektedir. Okuma, araba kullanma ve yakın aktiviteleri gerçekleştiremediğiniz zamanlarda küçük müdahaleler uygulanmaktadır. Titreme olan göz normal pozisyona getirebilmesi için hafif dışa döndürülme cerrahisi uygulanmaktadır. Ameliyat sonucunda hasta gözlerinin en rahat pozisyonda tutmaktadır. Titreme azaltılarak kişinin yaşam kalitesi iyileştirilmektedir. Hastalığın daha ileri evrelerinde ise Kestenbaum / Anderson Cerrahisi uygulanmaktadır. Genellikle her iki gözde görülen istemsiz hareketler sorunu bu sayede çözümlenmektedir. Cerrahi müdahale ile kaslar geriletme işlemi yapılarak güçlendirilmelidir. Derinlik hissi olan ve her iki gözünde de titreme yaşayan hastalara tedavi için sıklıkla önerilmektedir. Yapılan ameliyatlar genellikle 1 - 1,5 saat arasında sürmektedir. Lokal ve genel anestezi uygulanabilmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Tülin Karakaya için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Tülin Karakaya

Göz Sağlığı ve Hastalıkları

Op. Dr. Tülin Karakaya Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt