Yükleniyor
Tiroidektomi Nedir?

Tiroidektomi Nedir?

  • Tiroidektomi Nedir?

Tiroidektomi endikasyonları; tiroid kanseri, toksik adenom, toksik guatr, hipertroidi, basedow graves rahatsızlığı, toksik soliter guatr, nodüler guatrlardır.

Guatr çeşitleri ya da troid bezine bağlı rahatsızlıkların sonucunda yapılacak olan cerrahi operasyona tiroidektomi adı verilmektedir. Tiroidektomi işlemi yapılırken sağ ve sol tiroid bezleri üzerindeki kitleler ile birlikte alınarak bölge temizlenmektedir. Her iki tarafta bulunan tiroid bezinin alınarak temizlenmesi işlemine total tiroidektomi denilmektedir. Eğer kitle tek bir tarafta bulunuyor ise, sadece tek taraftaki tiroid bezinin çıkarılması yeterlidir. Bu işleme ise, substotal tiroidektomi denilmektedir.

Hasta total tiroidektomi olduğu zaman, düzenli olarak ve sürekli tiroid ilaçları kullanmak zorundadır. Çünkü tiroid bezleri olmadığından hormon salgılamadığı için, vücudun dengesini ilaçlar ile sağlamaktadır. Yapılan cerrahi operasyonlarda eğer koşullar elveriyor ise substotal tiroidektomi tercih edilmekte ve bir kısım tiroid bezleri ve paratiroid bezleri bırakılmaya çalışılmaktadır. Bu bezlerin alınması hastanın ileriki yaşamı boyunca risk teşkil edeceği için öncelikli olarak medikal tedaviler tercih edilmektedir. Eğer medikal tedaviler yanıt vermiyor ise, radyoaktif iyot vb. yan tedaviler tercih edilmektedir. Bundan da verim alınamıyor ise ve biyopsi ile alınarak patolojiye gönderilen parçada kötü huylu tümör sonuçları çıktı ise tek yapılması gereken işlem tiroidektomi olarak görünmektedir. Türkiye’nin coğrafi yapısı nedeniyle tiroide bağlı hastalıklar oldukça yaygın bir vakadır. Bu nedenle bu rahatsızlıklar hastanın hayatını zorlaştırmıyor ise, pek müdahale edilmemektedir. Fakat gelişen nodüllerin kötü huylu çıkması ya da bu nodülün giderek büyümesi, nefes borusunu iterek yönünü değiştirmesi gibi durumlarda mecburen alınması gereken cerrahi bir operasyona dönüşmektedir.

Kendini düzenli olarak tekrarlayan kistlerde ya da nodüllerin 4 cm. den büyük olması gibi durumlarda uygulanmaktadır. Guatr, Graves ve troid kanserlerinde sıklıkla uygulama alanı bulmaktadır. Mikro cerrahi işlemleri kapsadığı için detaylı görüntüleme yöntemleri ile yapılan ameliyatlar sonucunda ses kısıklığı ya da sürekli kalıcı öksürmeler görülmez. Boyun bölgesinden yapılma durumu bazen kitlenin yer değiştirmesi ya da aşağı doğru büyüme göstermesi nedeniyle kesinin yerini ve boyutunu değiştirebilmektedir. Bu boyutları, tümörlü kitlenin yapısı ve yeri belirlemektedir. Sonrasında hastaya verilen medikal tedavi ile hasta kısa süre içerisinde kendini toparlamaktadır.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Onur Kesler için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Onur Kesler

Genel Cerrahi

Op. Dr. Onur Kesler Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt