Yükleniyor
Mide Botoksu Nedir? Kimlere Uygulanır?

Mide Botoksu Nedir? Kimlere Uygulanır?

  • Mide Botoksu Nedir? Kimlere Uygulanır?

Mide Botoksu Nedir?

Kilo verme yöntemlerinden biri olan mide botoksu, endoskopik yöntem ile midenin belirli bölgelerine botilinum toksini enjekte edilmesi işlemine verilen adtır. Cerrahi bir işlem olmadığı için herhangi bir kesi işlemi yapılmayan mide botoksu tedavisinde, %15 ile 20 kadar kilo kaybı hedeflenir. Mide botoksu işlemiyle ghrelin adı verilen açlık hormonu seviyesinde yüksek oranda azalır ve bununla birlikte, mide asit salınımı azalır, mide boşalması yavaşlar. Bu durum, hastaya iştah azalması ve geç acıkma gibi durumlar yansır. Mide boşalmasında meydana gelen gecikme, yemek sonrası oluşan ani kan şekeri yükselme veya düşmelerinde etkili olmakla beraber, kişilerin gün içinde kan şekeri stabil seviyelere sahip olmasında yardımcıdır.

Mide Botoksu Nasıl Yapılır?

Mide botoksu, mide botoks enjeksiyonunun ağız yolu ve endoskop yardımı ile yapılan ağrısız ve acısız bir uygulamadır. İşlemin uygulanması esnasında genel anesteziye ihtiyaç yoktur ve bu işlem obezite tedavisi için yapılan diğer işlemlerde olduğu gibi cerrahi operasyon olarak kabul edilmemektedir. Bu da uygulanan operasyonu tamamen güvenli ve tehlikesiz bir hale getirir. Hastalara uygulanan mide botoksu miktarı hastaların sağlık durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak 15 dakika süren mide botoksu işlemi, hastada herhangi bir ağrıya ve acıya neden olmaz. 

Bu işlem cerrahi bir müdahale gerektirmediği için kişilerin vücutlarında herhangi bir kesik yara gibi durumlar kesinlikle söz konusu değildir. Ağız yoluyla uygulanan bir yöntem olduğundan dolayı işlemin bitmesinin ardından, hasta birkaç saat boyunca gözetim altında tutulur ve daha sonra hasta da kendini de iyi hissettiği zaman taburcu edilir. Ayrıca bu işlem, mide botoksunun zararları konusunda oldukça çekingen davranan insanlar tarafından korkulu bir şekilde merak edilse de uygulama yöntemi ile ile oldukça güvenli bir yoldur.

Mide Botoksunun Yan Etkileri Nelerdir?

Mide botoksu işlemi yaptıran hastalar bu yöntemin etkilerini uygulamanın yapıldığı gün ve sonraki 2 ile 3 gün içerisinde görmeye başlarlar. Yöntemin uygulandığı 2 ya da 3 günlük zaman sonrasında bireyin acıkma hissiyatında bir yavaşlama ve azalma hissedilir derecede görülür. Buna bağlı olarak yaklaşık 2 hafta sonra ise hasta kilo kaybetmeye başlar ve bu süreç yaklaşık olarak 4 ile 6 ay kadar sürmektedir. Çünkü mideye uygulanan botoksun etkisi 4 ile 6 ay arasında bitmektedir. Bu nedenle de yöntemin vücutta kalıcı bir hasar bırakması durumu söz konusu bile değildir. Ayrıca hem mide botoksu hem de vücudun diğer bölgelerinde uygulanan botoks işlemlerinin herhangi bir yan etkisi olmadığı da bilinmektedir. 

Bu işlem mide bölgesindeki düz kasları etkileyecek biçimde uygulanır, böylece sinir sistemi ya da sindirim sistemi olumsuz bir biçimde mide botoksundan etkilenmeyecektir. Fakat kas hastalığı olan ve botoks uygulamasına karşı alerjisi olan kişilerde bu yöntem olumsuz tepkimelere neden olabilir. Bu sebeple bu gibi sorunları olan kişilerde mide botoksu işlemi uygulamaması gerekir. Böylelikle potansiyel bir yan etkinin ve riskin önüne geçmiş olunmaktadır.

Mide Botoksu Kimlere Uygulanır?

Mide Botoksu;

  • Obezite ameliyatı koşullarına uygun olmayan kişilere,
  • Cerrahi tedavi istemeyen kişilere,
  • Ek hastalıklarından dolayı ameliyat yapılamayan kişilere,
  • Vücut kitle indeksi 25-40 arası olan kişiler için uygundur.

Mide Botoksu Kimler İçin Uygun Değildir?

Mide Botoksu;

  • Kas hastalığı olanlar,
  • Botoks alerjisi olan kişiler için uygun değildir.

Ayrıca midesinde ağır gastrit veya ülser olan hastalar, bu hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildiği takdirde mide botoksu için uygundur.

Mide Botoksu İşleminin Artıları Nelerdir?

  • Cerrahi bir yöntem değildir ve bundan dolayı herhangi bir kesi ve yara olmaz.
  • Sedasyon altında yapılır veenel anestezi ihtiyacı yoktur.
  • Sadece 15-20 dakika gibi kısa bir sürede işlem tamamlanır.
  • Endoskopi ile yapılan bir işlem olduğu için hasta işlemden hemen sonra günlük yaşantısına dönebilir. 
  • Hastanede yatış gerektirmez.
  • Endoskopik bir işlem olduğu için uygulama sonrası ağrı olmaz.

Mide Botoksu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mide Botoksu ile Ne Kadar Kilo Verilir?

Endoskopik mide botoksu işleminde hedeflenen kilo kaybı %15-20’dir; hastanın bu işlemden sonra diyete uyumuna, spor yaparak harcadığı zamana ve bazal metabolizma hızına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 

Mide Botoksu İşlemi Sonrası Hastanede Yatmak Gerekir mi?

Mide botoksu cerrahi bir işlem olmadığı için endoskopik yöntemle ağızdan girilerek yapılır. Dolayısıyla herhangi bir kesi izi ve işlemi yoktur. Mide botoksu işlemi sırasında hastalar, anestezi ekibi eşliğinde uyutulur. İşlem sonrasında hasta kendine geldikten sonra taburcu edilir. Hastanede yatış kesinlikle gerekli değildir. Aynı zamanda hastanın aynı gün içinde normal yaşantısına dönmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak yine de işlem esnasında sedasyon adı verilen kısa süreli anesteziye maruz kalındığı için, kişinin 3-4 saat araç sürmek gibi dikkat gerektiren işlerden sakınması tavsiye edilir.

Mide Botoksu Midede Kalıcı Hasar Oluşturur mu?

Mide botoksu tedavi sürecinde kullanılan ilaçların etkisi, 4-6 ay gibi bir süre içinde bütün vücuttan silinir ve yok olur. Bu nedenle, mide botoksu herhangi bir kalıcı etki oluşturmaz.

Mide Botoksu Ne Kadar Süre Etkilidir?

Ortalama 6 ay etkili olan mide botoksu işlemi, gerek görüldüğü takdirde 3 kereye kadar 6 ay aralarla tekrarlanabilir.

Mide Botoksunun Etkisi Ne Zaman Başlar?

Mide botoksu işlemi uygulandıktan 2 ile 3 gün içinde acıkma hissiyatı yavaşlayıp hissedilir derecede azalır. 15 gün sonra kilo kayıpları başlamaktadır. Mide botoks işlemi yalnızca midedeki düz kaslara uygulandığından dolayı, sinir hücrelerine ve bağırsakların hareketlerine bir etkisi oluşturmamaktadır. Bu nedenle de bağırsak tembelliğini artırıcı bir yan etkisi yoktur. Mide botoksu sonrası kişiye özel hazırlanacak olan diyette, bağırsakların çalışmasına yönelik gıdaların diyete dâhil edilmesiyle bağırsak tembelliğinde de düzelme gözlenmektedir.

Mide Botoksunda Yaş Sınırı Var mıdır?

Mide botoksu uygun kriterleri sağlayan tüm hastalara yapılabilmektedir. Alt yaş sınırı 16 yaş, üst yaş sınırı sedasyon anesteziyi kaldırabilecek düzeydeki kişilere yapılabilir.

Mide Botoksu İşlemi Ne Kadar Sürer?

Mide botoksunun işlem süresi ortalama 15 ile 20 dakika arasındadır. 

Mide Botoksunun Kilo Verdirme Garantisi Var mıdır?

Mide botoksu da buna dâhil olmak üzere hiçbir yöntemin kilo kaybı sağlayan bir garantisi olmamakla birlikte mide botoksunu mucizevi bir tedavi olarak görmek pek doğru değildir. Mide botoksunun iştahı azaltan bir etkisi ve diyete yardımcı olduğu bilinmektedir. Bununla beraber, botoks uygulaması sonrası yüksek karbonhidrat tüketimi ve sağlıksız besinler ile beslenen hasta kişilerde uygulamanın başarısız olma ihtimali de vardır.

Mide Botoksu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

  • İşlem sonrası kişilere diyetisyeni tarafından beslenme listesi hazırlanmaktadır.
  • Mide botoksu işlemi sonrasında beslenme 2 saat sonra yapılabilir.
  • Asitli içecek, karbonhidrat, şuruplar, alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır. Hasta, beslenme uzmanının kendisine uygun gördüğü gıda türlerini gerekli miktarda tüketmeye özen göstermelidir.
  • Sigaranın mide botoksuna pozitif ya da negatif herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak yine de sigara kullanımı önerilmemektedir.
  • İlk 3 gün sıvı gıdalar, 4 günden sonra günde 2 öğün protein ve sebze içerikli diyet önerilir. 

İstanbul Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Doktorları - Mide Botoksu İçin Ücretsiz Randevu Al

İzmir Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Doktorları - Mide Botoksu İçin Ücretsiz Randevu Al

Antalya Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Doktorları - Mide Botoksu İçin Ücretsiz Randevu Al

#mide botoksu nedir #mide botoksu #zayıflama operasyonları #amleliyatsız zayıflama
Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. General Surgery için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. General Surgery

Genel Cerrahi

Op. Dr. General Surgery Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt