Yükleniyor
Kanser Sizi Bulmadan, Siz Onu Bulmalısınız...

Kanser Sizi Bulmadan, Siz Onu Bulmalısınız...

  • Kanser Sizi Bulmadan, Siz Onu Bulmalısınız...
  • Kanser Tedavi Edilebilir Bir Hastalık Mıdır?
  • Kanser Tekrar Eder Mi?
  • Kansere Bıçak Vurulması Kanserin Yayılmasına Sebep Olur Mu?
  • Biyopsi Kanserin Yayılmasına Sebep Olur Mu?
  • Bitkisel Tedaviler Kanseri İyileştirir Mi?
  • Kanser ve Stres Arasında Bir Bağlantı Var Mıdır?
  • Kanser Bulaşıcı Mıdır?
  • Cep Telefonları Kansere Neden Olur Mu?
  • Kozmetik Ürünler Kansere Neden Olur Mu?
  • Radyoterapi Her Hastada Kullanılır Mı?
  • Kanserden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?

Kanser Tedavi Edilebilir Bir Hastalık Mıdır?

Kanser tedavisinin sonucu, türüne ve evresine bağlı olarak değişebilir. Kanserin erken evrede yakalanması ve metastaz yapmadan teşhis edilmesi, sağ kalım süresini arttırabilir. Tedavi sürecinde sadece tedavi yöntemleri yeterli değildir. Kanserden korunma ve erken teşhis için gerekli önlemlerin alınması, tedavi kadar önemlidir ve büyük değer taşır.

Kanser Tekrar Eder Mi?

Tedaviye rağmen tekrarlama riski taşıyan bazı kanser türleri bulunmaktadır. Günümüzde genomik testler sayesinde, bazı kanserlerin tekrarlama ihtimallerini öğrenmek mümkündür.

Kansere Bıçak Vurulması Kanserin Yayılmasına Sebep Olur Mu?

Cerrahi operasyon veya biyopsi, kanserin yayılmasına veya büyümesine sebep olmaz. 4. evre kanser vakalarında bile ameliyat mümkün olabilir. Bu hastalarda bazen bağırsak tıkanıklığı meydana gelebilir ve bu tıkanıklığı açmak için ameliyat yapılabilir. Bazen midede ciddi tıkanmalar olabilir ve onları açmak için de ameliyat yapılabilir. Ayrıca safra yollarında da bir tıkanma meydana gelebilir ve bu da ameliyat gerektirebilir. Ameliyat söz konusu olduğunda, hastanın beklentisi tamamen iyileşmek olur, ancak tümörün metastaz yapmış olması nedeniyle tamamen iyileşme artık mümkün olmayabilir. Hasta o zaman 'bıçak vurdu, ilerledi' diye düşünebilir. Ancak bu durumda hastanın tedaviye geç kaldığı anlaşılır.

Biyopsi Kanserin Yayılmasına Sebep Olur Mu?

Biyopsi yapıldığında hastalığın sıçradığı, kötüleştiği ya da yayıldığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Açık cerrahi yöntemle yapılan biyopsiler veya iğneyle yapılan biyopsiler, kanserin yayılmasına veya kötüleşmesine neden olmaz.

Bitkisel Tedaviler Kanseri İyileştirir Mi?

Doktora danışmadan kemoterapi esnasında bitki kürlerini kullanmak yanlış ve tehlikelidir. Çünkü bu bitkiler, ilaçlarla etkileşime girebilir. İlaçların etkisini azaltabilecek kadar etkisizleştirebilir veya ilaçların vücuda zarar verebilecek kadar etkisini artırabilir. Bu yüzden onkoloji uzmanlarının önerdiği tedavi ve yöntemler ciddiye alınmalıdır. Ayrıca, uygulanan bitkisel tedavilerin karaciğer, böbrek gibi organlarda fonksiyon kaybına neden olabileceği göz ardı edilmemelidir. Hasta, hekimlere danışmadan bu yöntemleri tercih etmemeli ve modern tedavi süreçlerini asla bırakmamalıdır.

Kanser ve Stres Arasında Bir Bağlantı Var Mıdır?

Kortizol ve adrenalin, stres hormonları olarak bilinir. Bu hormonlar, stres döneminde bedenin savunmasını sağlar. Ancak direnç döneminde stresle başa çıkamazsa, beden tükenme dönemine girer. Stresle başa çıkma sürecinde, sigara, alkol ve diyet gibi zararlı davranışlara yönelme olabilir ve bu tür zararlı davranışlar hastalık sürecinin kötüleşmesine katkıda bulunabilir.

Kanser ve iş stresi arasında net bir ilişki gösterilmemiş olsa da, stresin kanserin yayılmasına katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Stres; kanser hücrelerinin DNA tamirini etkileyerek kanser hücrelerinin yayılmasını hızlandıran bir faktör olabilir. Ayrıca stres, kanser hücrelerinin beslenmesini sağlayacak damar yapısını artırabilir ve bağışıklık sistemindeki savunma hücrelerini azaltabilir.

Kanser Bulaşıcı Mıdır?

Kanser, insandan insana bulaşan bir hastalık değildir. Kanserli bir organın veya doku nakli, buna neden olabilecek tek durumdur, ancak bu risk, her şeye rağmen oldukça düşük bir risktir.

Cep Telefonları Kansere Neden Olur Mu?

Yüksek doz iyonlaştırıcı radyasyon, vücuda temas ettiğinde DNA hasarı yaparak kansere yol açabilir. X ve Gamma ışınları ile ultraviyole ışınları, bu özellikte olup tehlikeli radyasyon içerirler. Bu özellik, radyoterapi ve radyolojide kullanılan bazı cihazlarda da bulunur. Ancak, cep telefonu, mikrodalga, radyo, ve televizyon gibi cihazlar iyonize olmayan enerji taşırlar. Bu tür cihazların kanser oluşturduğuna dair elimizde herhangi bir kanıt yoktur. Mikrodalga ve cep telefonlarının temas ettiği dokuda ısıyı arttırdığı bilinir, ancak zararlı olduğuna dair herhangi bir bulgu yoktur. 

Kozmetik Ürünler Kansere Neden Olur Mu?

Her türlü toksik madde, hücre ve DNA üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Bu nedenle toksik maddelerden uzak durarak sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür. Ancak, saç boyaları ve deodorantlar gibi kozmetik ürünlerin kanser türleriyle ilişkisi hiçbir araştırmada gösterilmemiştir.

Radyoterapi Her Hastada Kullanılır Mı?

Doktorun uygun gördüğü durumlarda radyoterapi uygulanır. Ancak, her kanser türünde ve her evresinde radyoterapi kullanılmaz. Hastanın radyoterapiye uygun olup olmadığı, hekim tarafından verilecek karara bağlıdır.

Kanserden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?

  • Sigarayı kullanmamak veya bırakmak önemlidir, ayrıca sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Güneş altında fazla kalmamak ve güneş yanıklarını önlemek için yüksek faktörlü güneş kremleri tercih edilmelidir.
  • İşlenmiş gıdalardan uzak durarak, taze meyve ve sebzelerden zengin bir beslenme şekli benimsenmelidir.
  • Fazla kilolardan kurtulmak için sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
  • Alkol tüketimi en aza indirilmelidir.
  • Düzenli olarak spor yapmaya özen gösterilmelidir.
  • Genetik riskler varsa periyodik kontroller aksatılmamalıdır.
  • Hepatit B ve HPV aşıları kanserden korunmada önemlidir.
  • Stres yönetimi ve psikolojik durumun sağlam tutulması da önemlidir.

Bunun yanı sıra, hastadan tanı saklanmamalıdır. Hasta yakınlarının, "morali bozulur, daha kötü olur" inancıyla hastadan tanıyı saklaması çok yanlış bir davranıştır. Hastanın kendisi için en uygun tedaviyi seçme ve karar verme hakkı vardır ve bu hakka mutlaka saygı gösterilmelidir. Hastanın haberi olmaksızın başlanan tedavi, doğru şekilde ilerleyemez ve süreç eksik kalır. 

Sonuçta kanser, günümüzde önlenebilir ve erken teşhis ile tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Kanserden değil, geç kalmaktan korkmalısınız…

Kanser sizi bulmadan, siz onu bulmalısınız...

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Yunus Öztürk için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Yunus Öztürk

Genel Cerrahi

Op. Dr. Yunus Öztürk Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt