Yükleniyor
Hemoroid (Basur) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

Hemoroid (Basur) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

  • Hemoroid (Basur) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemi
  • Hemoroid Türleri Nelerdir?
  • Hemoroit Semptomları Nelerdir?
  • İç hemoroid belirtileri
  • Dış hemoroid belirtileri
  • Hemoroidin Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
  • Hemoroit Komplikasyonları Nelerdir?
  • Hemoroid Nasıl Teşhis Edilir?
  • Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?
  • Evde hemoroid tedavisi
  • Dış Hemoroid Tedavisi
  • İç Hemoroid Tedavisi
  • Cerrahi tedavi ve hemoroit giderme operasyonları
  • Hemoroidler Nasıl Önlenir?

Hemoroitler, anüste ve rektumun alt kısmında belirgin ve şişkin damarlardır. Örneğin; hamilelikte olduğu gibi, bağırsak çalışması sırasında efor sarf edilmesi veya bu damarlar üzerindeki şiddetli baskı sonucu oluşur. Hemoroid çok yaygın bir hastalıktır. 50 yaşına kadar, yetişkinlerin yaklaşık yarısı hastalık belirtisi olabilecek kaşıntı, rahatsızlık ve kanama sorunları yaşar. Çoğu insanda, hemoroidi tedavi etmek için ev ilaçları kullandıktan ve yaşam tarzını değiştirdikten sonra hemoroit semptomlarında bir iyileşme meydana gelir.

Hemoroid Türleri Nelerdir?

Dört tür hemoroid vardır ve bunlar:

1. Dış hemoroid: Anüste, doğrudan bağırsak hareketlerinin çıktığı yüzeyde bulunur. Her zaman görünmezler, ancak bazen anüs yüzeyinde topaklar olarak görülür. Dış hemoroidler genellikle ciddi bir tıbbi sorun değildir.

2. İç hemoroid: genellikle rektumda bulunur. Anüsten görünmeyecek kadar derin olduğu için her zaman görünmez. İç hemoroitler genellikle tehlikeli değildir ve kendiliğinden geçme eğilimindedir.

3. Hemoroid prolapsusu: İç hemoroid şişip anüse yapıştığında prolapsus hemoroid ortaya çıkar. Sarkmış hemoroid, anüsün dışında kırmızı ve şişmiş yumrular gibi görünür.

4. Tromboze hemoroid: yani trombozla enfekte. Tromboze bir hemoroit, hemoroidal doku içinde bir kan pıhtısı (tromboz) içerir. Anüs çevresinde topaklar veya şişlik olarak görünebilir. Hem iç hem de dış hemoroidde kan pıhtıları oluşabilir

Hemoroit Semptomları Nelerdir?

Hemoroit durumunda aşağıdaki belirtiler görünebilir:

  1. Bağırsak işlevi sırasında kanama ağrısızdır. Bazen tuvalet kağıdında veya klozet üzerinde biraz parlak kırmızı kan görülebilir.
  2. Anüs bölgesinde kaşıntı veya tahriş
  3. Ağrı veya rahatsızlık
  4. Anüs dışında görünür ve çıkıntılı hemoroid
  5. Anüs çevresinde yumru
  6. Anüsün yakınında ağrılı veya aşırı duyarlı bir yumru
  7. Dışkı kaçağı

Hemoroit semptomları, hemoroidin farklı konumu nedeniyle farklılık gösterir:

İç hemoroid belirtileri

Rektumun içinde bulunan hemoroid belirtileri. Görülemez veya hissedilemez, genellikle rahatsız edicidir. Ancak dışkıyı geçerken zorlanma veya yanma, hemoroidin hassas dış yüzeyine zarar vererek kanamaya neden olabilir. Bazen, özellikle efor sarf edildiğinde, bir iç hemoroid patlayabilir, yani anüsten dışarı çıkabilir. Bunlar "çıkıntılı hemoroid" veya "sarkan hemoroid" olarak adlandırılır ve ağrıya ve kaşıntıya (tahrişe) neden olabilirler.

Dış hemoroid belirtileri

Dış hemoroidler derinin altında, anüs çevresinde bulunur. Hemoroitlerin başlıca semptomları arasında, tahriş ve kaşıntı veya kanama olabilir. Bazen kan, dış hemoroidi sıkılaştırabilir ve içe doğru çekebilir ve şiddetli ağrıya, şişmeye ve iltihaplanmaya neden olan bir trombüs (bir kan pıhtısı) oluşturabilir.

Hemoroidin Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Genellikle anüs etrafındaki damarlar, baskı sonucu büzülme eğilimindedir ve şişebilir. Alt rektumdaki şiddetli basınç nedeniyle şişmiş damarlar ortaya çıkabilir. Bu aşırı stres, aşağıdaki faktörlerden birinden kaynaklanabilir:

  1. Bağırsak çalışması sırasında çaba
  2. Klozet üzerinde uzun süreli ve gereğinden fazla oturma
  3. Kronik ishal veya kronik kabızlık
  4. Fazla kilo
  5. Gebelik
  6. Anal seks yapmak

  Yukarıda bahsedilen belirtilere ek olarak, hemoroidin nedenlerinden biri genetik bir faktörden kaynaklanıyor olabilir. Hemoroit gelişme riski yaşla birlikte artar çünkü rektal damarların ve anal damarların destekleyici dokuları yaşla birlikte zayıflar ve kasılır.

Hemoroit Komplikasyonları Nelerdir?

Komplikasyonlar nadirdir. Ancak, varsa şunları içerebilir:

  1. Anemi: Hastalık sonucu kronik kan kaybı anemiye neden olabilir.
  2. Boğulmuş hemoroid: Bu, onlara kan akışının durması sonucu oluşur ve boğulurlar. Bu, şiddetli ağrıya ve sonunda dokunun ölümüne (nekroz) yol açabilir.

Hemoroid Nasıl Teşhis Edilir?

  Bir proktolog, dış hemoroidleri yalnızca bakarak teşhis edebilir. İç hemoroid teşhisi için doktorun kauçuk bir eldivenle kaplı parmağını rektuma sokması gerekir. İç hemoroidlerin genellikle çok yumuşak olması ve doktorun sadece rektumu inceleyerek varlığını hissedememesi nedeniyle, doktorun bağırsağın alt kısmını ve rektumu anoskop, proktoskop veya sigmoidoskop ile incelemesi mümkündür. Bu endoskoplar, doktorun anüs ve rektuma bakmasını sağlayan yumuşak, parlak tüplerdir.

  Bazen tanı amacıyla, kolonoskop kullanılarak bağırsağın tüm bölümlerinin daha kapsamlı ve detaylı muayeneleri gerekebilir. Kolonoskopi ihtiyacı aşağıdaki durumlarda ortaya çıkar:

  1. Başka bir sindirim sistemi hastalığının belirtileri ve semptomları varsa
  2. Kalın bağırsak (kolon kanseri) kanseri geliştirme riski yüksekse
  3. Muayeneye tabi tutulan kişi elli yaşın üzerinde ve son on yıldır kolonoskopi muayenesi yapılmamışsa

Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

  Neyse ki, hastalığı tedavi etmenin birçok etkili yolu var. Hemoroid tedavisi aşağıdaki gibi birkaç türe ayrılır:

1. İlaçlar:

Hemoroitleriniz yalnızca rahatsızlığa neden oluyorsa, doktorunuz kremler, merhemler veya fitiller gibi bazı reçetesiz ilaçlar yazabilir. Bu ilaçlar hidrokortizon ve lidokain gibi ağrıyı ve kaşıntıyı geçici olarak da olsa hafifletmeye çalışan maddeler içerir.

Uyarı: Steroid içeren ve reçetesiz satılan kremi, doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe bir haftadan fazla kullanmayın, çünkü bu, bölgedeki cildin incelmesine neden olabilir.

Eksizyon: Dış hemoroidiniz ağrılı pıhtılaşmaya neden oluyorsa, doktorunuz muhtemelen trombektomi olarak bilinen pıhtıyı boşaltmak için bir kesi yaparak bu pıhtıyı kaldıracaktır. Bu operasyon bölgede trombüs oluşumunu takip eden 72 saat içinde yapılırsa çok etkilidir.

Basit prosedürler: Hemoroitlerinize kanama ve ağrı eşlik etmesi durumunda doktorunuz size minimal invaziv işlemlerden birini kullanmanızı önerebilir ve anestezi gerektirmeden doktor muayenehanesinde uygulanabilir ve bu seçenekler şunlardır:

Hemoroitleri lastik bantla tedavi etmek: Doktor, kan akışını önlemek için iç hemoroidin tabanının etrafına bir veya iki bant yapıştırır, böylece kanın yalnızca bir hafta içinde düşmesi sağlanır. Bu tedavi ameliyattan 2 - 4 gün sonra başlayabilen kanamalara neden olabilir ancak nadiren şiddetlidir.

Skleroterapi: Bu tedavi mekanizması sırasında doktor hemoroid dokusunu küçültmek amacıyla kimyasal bir solüsyon enjekte eder. Bu enjeksiyon herhangi bir ağrıya neden olmamakla birlikte lastik banttan daha az etkili olabilir.

Hemoroitlerin pıhtılaşması: Pıhtılaşma teknikleri, iç hemoroidin sertleşmesine ve ardından solmasına yol açan lazer, ısı veya kızılötesi ışığın kullanımına bağlıdır. Bu prosedür bazı yan etkilerle ilişkilidir ve hemoroidin yeniden ortaya çıkma şansı lastik bantla tedaviye göre daha fazladır.

Cerrahi operasyonlar: Önceki tedaviler işe yaramadıysa ve hemoroid büyükse, doktor size mevcut ameliyatları kullanmanızı önerebilir ve bu ameliyatlar şunları içerir:

Hemoroidektomi: Bu ameliyatta cerrah, kanamaya neden olan fazla dokuyu çıkarır. Cerrah, lokal anestezi ile birlikte sedasyon kullanabilir. Bu, hemoroitlerin tamamen tedavi edilmesine yardımcı olan en etkili prosedürdür. Bu tedavinin yan etkileri şunları içerir:

  1. Mesaneyi tamamen boşaltmada güçlük
  2. İdrar yolu enfeksiyonları
  3. Hemoroitlerin kısaltılması: Bu operasyon hemoroid dokuya kan akışını engellemeyi amaçlar ve sadece iç hemoroid durumunda kullanılır. Bu ameliyatla ilişkili ağrı bir öncekine göre daha azdır ve maalesef yeniden hemoroit gelişme şansı daha fazladır. 

Bu süreçle ilişkili yan etkiler şunları içerir:

  1. Kanama
  2. Ağrı ve idrar retansiyonu

Evde hemoroid tedavisi

Büyük ağrıyla ilişkili olmayan hemoroidleri ev yöntemleriyle tedavi edebilirsiniz ve bu prosedürler şunları içerir:

  1. Lif bakımından zengin yiyecekler yemeye odaklanın: Dışkıyı yumuşatmak için daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl tüketin.
  2. Ilık banyolar: Günde üç ila dört kez 10 - 15 dakika arasında değişen bir süre boyunca ılık banyo yapın.
  3. Anal bölgeyi temiz tutun: Anal bölgeyi ve çevresini daima ılık suyla temizlediğinizden emin olun ve iyice kurutmayı unutmayın.
  4. Kuru tuvalet kağıdı kullanmayın: Alkol veya parfüm içermeyen ıslak tuvalet kağıdı ile değiştirin.
  5. Soğuk bir kaynak yerleştirin: Bizim tarafımızdan kastedilen, hemoroidin şişliği azalttığı görüldüğü alandır.

Dış Hemoroid Tedavisi

  Genel olarak, tromboz durumu haricinde, dış hemoroid hastaları için invaziv veya cerrahi prosedürlerle tedavi için herhangi bir ihtiyaç veya tavsiyede bulunulmamaktadır. Genelde tromboz meydana geldikten sonraki 72 saat içinde muayene edilen hastalarda, ağrıyı önemli ölçüde azaltmak için kan genellikle açma gibi basit bir cerrahi işlemle alınır. Öte yandan, bu alanda araştırmacı olan bazı doktorlar, tekrarlayan tromboz oluşumunu önlemek için bu hemoroidlerin alınması için bir ameliyatın tercih edildiğine inanmaktadır.

İç Hemoroid Tedavisi

  Daha önce bahsedildiği gibi hemoroitler, pozisyonlarına ve hemoroid derecelerine bağlı olarak bağımsız olarak tedavi edilir.

Cerrahi tedavi ve hemoroit giderme operasyonları

  Diğer önlemler hemoroidi tedavi etmede başarılı olmazsa ve istenen sonuçları elde edemezse veya hemoroidler büyükse, doktor muhtemelen tedavi için ameliyat önerecektir. Bazı ameliyatlar ayakta tedavi ortamında gerçekleştirilebilirken, diğerleri hastanede bir gece kalmayı gerektirir:

  1. Kapalı hemoroidektomi
  2. Açık hemoroidektomi
  3. Zımbalama hemoroidektomi
  4. Ultrason eşliğinde hemoroidal arter ligasyonu (Doppler)
  5. Yanal iç sfinkterotomi

Hemoroidler Nasıl Önlenir?

  Dışkıyı önlemenin en iyi yolu, dışkıyı gevşek tutmaktır, böylece dışkıyı kolayca geçebilirler. Hemoroit semptomlarını önlemek veya hafifletmek için aşağıdaki önlemlerin alınması tercih edilir:

  1. Diyet lifi yönünden zengin yiyecekler yiyin
  2. Daha fazla sıvı tüketin
  3. Bir gıda katkı maddesi olarak lif yemeyi düşünün
  4. Çok çaba sarf etmekten kaçının
  5. Dürtü hisseder hissetmez tuvalete gitme (dizginlenmemiş)
  6. Spor yapmak
  7. Uzun süre ayakta durmaktan ve oturmaktan kaçının.
Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. İsa Kaman için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. İsa Kaman

Genel Cerrahi

Op. Dr. İsa Kaman Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt