Yükleniyor
Skolyoz Hastalık Değildir

Skolyoz Hastalık Değildir

  • Skolyoz Hastalık Değildir
  • Skolyoz Nedir? Tedavisi Nasıldır?
  • Skolyozun Belirtileri Neleri İçerebilir?
  • Skolyozun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
  • Skolyozda Solunumla Düzeltme Sağlayabiliyoruz
  • Skolyoz Rehabilitasyonunda En Önemli İki Şey Disiplin ve Sabırdır
  • Ailelere Uyarı: Çocuklarınızı Kontrol Edin!

Skolyoz Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Skolyoz, ergenlik döneminden hemen önce büyüme çağında omurganın yana doğru eğrilmesi olarak tanımlanan bir durumdur. Skolyozun çoğu zaman nedeni bilinmezken, günümüzde ergenlerin %3'ünde görüldüğü bilinmektedir.

Skolyoz vakalarının çoğu hafif seyirli olmakla birlikte, çocuklar büyüdükçe bazı omurga deformiteleri daha şiddetli bir hal alabilir. Şiddetli skolyoz, vücutta engelleyici etkiye sahip olabilir. Özellikle omurganın ciddi bir eğriliği, göğüs boşluğundaki alanı azaltarak akciğerlerin düzgün çalışmasını zorlaştırabilir.

Çocuğunuzda skolyoz belirtileri fark ettiğinizde doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin. Ancak, hafif eğrilikler, yavaşça ortaya çıktıkları ve genellikle ağrıya neden olmadıkları için ebeveyn veya çocuk tarafından çoğunlukla fark edilemeyebilir. Bazen bir çocuğun skolyozunu ilk fark edenler öğretmenleri, arkadaşları veya spor takım arkadaşları olabilir.

Skolyozun Belirtileri Neleri İçerebilir?

Skolyoz belirtileri şunlardır:

  • Omuzların düz olmaması durumu
  • Omuz kemiğinden birinin diğerinden daha belirgin görünmesi durumu
  • Bel çukurunun eşit olmaması durumu
  • Bir kalçanın diğer kalçadan daha yüksek olması durumu

Yetişkinler ile gençlerde uygulanan tedaviler arasında genel olarak farklılıklar yoktur. Özellikle ergenlerdeki skolyoz teşhisine büyük önem veriyoruz. Teşhisi mümkün olduğunca erken yaşlarda ve açılarda yapmaya özen gösteriyoruz.

Skolyoz tedavimizde, düşük açılarda 3 boyutlu egzersiz yöntemini uyguluyoruz. Orta dereceli açılarda ise egzersiz ve korse tedavisini bir arada kullanıyoruz. İlerleyen yüksek açılarda ise cerrahi müdahale öneriyoruz.

Skolyoz, ilerleyici bir rahatsızlık olduğundan, konservatif tedavilerle ilerlemesini yavaşlatmaya çalışıyoruz. Eğer mümkünse, açı seviyesini kontrol altında tutarak düşürmeye çaba gösteriyoruz.

Skolyozun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Skolyoz tedavisinde en etkili yöntem Schroth Metodu'dur.

Bu özel yöntem, lisansüstü düzeyde spesifik SCHROTH eğitimleri almış fizyoterapistler tarafından uygulanabilmektedir. Yetişkinlerdeki skolyoz durumunda, ağrı, hareket kısıtlılıkları veya açının artışına bağlı denge kaybı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Hastadaki ağrıları azaltmak ve hayat kalitesini artırmak için çeşitli manuel terapi yöntemleriyle birlikte 3 boyutlu skolyoza özgü egzersizler de uyguluyoruz.

Skolyozda Solunumla Düzeltme Sağlayabiliyoruz

Skolyoz oluştuğunda kişilerin vücutlarına olan farkındalığı azalabilir. Schroth metodunun içinde bulunan 3 boyutlu düzeltici egzersizler ve rotasyonel egzersizleri hastalara uyguluyoruz. Bu egzersizler sayesinde solunumu da kullanarak düzeltme sağlayabiliyoruz. Aynı şekilde, core kaslarını kuvvetlendirecek egzersiz eğitimleri de veriyoruz.

Ameliyat sonrası vakalarda ise, hastalarda cerrahın istediği düzeltmeleri ve omurga esnekliğini sağlayacak egzersizleri uygulayarak cerrahın çalışmalarını destekleyebiliyoruz. Hastalara doğru duruş farkındalığı kazandırabiliyoruz. Bu süreçte cerrah ve fizyoterapist arasındaki işbirliği de oldukça önem arz etmektedir.

Skolyoz Rehabilitasyonunda En Önemli İki Şey Disiplin ve Sabırdır

Rehabilitasyon uygulamaları sabır ve disiplin gerektirir. Düzenli çalışmalarla, genellikle ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında başarı elde edilebilir. Asıl önemli olan, çocuklara ne yapmaları gerektiğini anlatmaktır. Çocuklar haftada bir veya iki kez yanımıza gelmektedir. İlerlemiş derecedeki hastaları ise daha sık tedaviye çağırabiliyoruz. Ortalama 15 seansta çocuklara egzersizleri öğretiyoruz. Sonrasında ise tedaviyi kontrollerle devam ettirebiliyorlar. Disiplinli olan çocuklarda başarı elde ediyoruz, fotoğraflarını gördükçe mutlu oluyorlar ve 'Düzelmişim' diyebiliyorlar.

Ailelere Uyarı: Çocuklarınızı Kontrol Edin!

Adet dönemi ve öncesi kız çocuklarınızı özellikle kontrol edin. Asimetri, omuzlar arası eşitsizlik, kürek kemikleri ya da bel seviyelerinde eşitsizlik gibi belirtilere dikkat edin. Çünkü çocuklar hızlı bir şekilde büyüdüğü için skolyoz derecesinde üç ay içinde 20 dereceye varan artışlar görülebilir.

Ayrıca tedavi için mutlaka iyi bir ekip bulunmalıdır. Skolyoz tedavisi bir ekip işidir. Omurga cerrahı, fizyoterapist, ortez protez teknikeri, anne - baba ve çocuk uyum içinde olmalıdır.

Bu makaleyi yazmış olan, Fzt. Cansel Ayvaz için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Fzt. Cansel Ayvaz

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Fzt. Cansel Ayvaz Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt