Yükleniyor
Annelik Estetiği

Annelik Estetiği

  • Annelik Estetiği
  • Annelik Estetiği Nedir?
  • Bu Operasyonların Bir Arada Yapılması Neden Daha İyidir ve Tercih Edilir?
  • Annelik Estetiği Kimlere Yapılır?
  • Annelik Estetiğinde Hangi Ameliyatlar Yapılır?
  • Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
  • Bu Ameliyat İçin Anestezi Gerekir Mi ve Kaç Saat Sürer?
  • Bu Operasyonlarda Ağrı Olur Mu?
  • Ameliyat Sonrası Süreç Nasıl Geçiyor?
  • Hasta Ne Zaman Sosyal Yaşama Dönüp Kendisini Rahat Hisseder?
  • Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olur?
  • Bu Sonuçta Büyük Ameliyat Riskleri Var Mıdır?
  • Bu Ameliyat Sonrası Sonuçlar Kalıcı Mıdır?
  • Böyle Bir Ameliyat Geçirdikten Sonra Hamile Kalınabilir Mi?
  • Bu Ameliyatın Avantajı Nedir?

Annelik Estetiği Nedir?

Annelik estetiği, aslında kombine olarak meme, karın, bel ve sırt bölgesindeki sorunların, mümkünse tek operasyonla düzeltilmesi operasyonudur. Buna  torsoplasti denir. Genellikle bu bölgelerde doğumla birlikte ortaya çıkan sorunlar nedeniyle, 'annelik estetiği' terimi kullanılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda aşırı kilo alıp verme durumları da bu bölgelerde sorunlara yol açabilir.

Bu Operasyonların Bir Arada Yapılması Neden Daha İyidir ve Tercih Edilir?

Bir kişinin vücudunda meme, karın, sırt, bel ve kalça bölgesi, estetik açıdan bütündür aslında. Bu bölgede tek başına bir alanda sorun olabileceği gibi, genelde meme, karın ve bel bölgesi sorunları bir arada olur. Tek bir bölgenin estetik görünümü düzeltilse bile, diğer bölgelerdeki sorunlar kalacağı için tam bir memnuniyet getirmez. Bu bölgelerin hepsinin estetik görünümü düzeltildiğinde, hasta istediği görünüme tek bir operasyonla kavuşmuş olur. Ayrıca meme ve karın birbirine bağlıdır. Annelik estetiği, genellikle meme, karın, bel ve sırt bölgelerinde ortaya çıkan sorunların, mümkünse tek bir operasyonla birleştirilerek düzeltilmesi ameliyat türüdür. Bir de gebelik öncesi, güzel vücut şekline sahip bir kadın gebelikte yaşanan deformasyonlarla mutsuz olur. Tek kademede eski görünümüne kavuşabileceğini bilmek herkesi mutlu eder.

Annelik Estetiği Kimlere Yapılır?

Doğum sonrası veya aşırı kilo değişikliklerinin ardından, karın bölgesinde sarkma, çatlaklar ve dışa doğru bombeleşme gibi sorunlar yaşayanlar için karın germe işlemi düşünülebilir. Aynı şekilde, memelerinde aşırı büyüme sonucu sarkmalar veya aşırı küçülme nedeniyle sarkıklık yaşayanlar için meme estetiği seçenekleri değerlendirilebilir. Bunun yanı sıra, bel ve sırt bölgelerinde dirençli yağ birikimi sorunu yaşayanlar için liposuction gibi çözümler düşünülebilir. 

Annelik Estetiğinde Hangi Ameliyatlar Yapılır?

Aslında hastaya ve sorununa göre değerlendirip planlama yapılır. Memelerde büyüklük ve sarkma varsa, meme küçültme ve dikleştirme yapılır. Memelerde yeterince doku var, fakat sarkma olmuşsa meme dikleştirme, aynı zamanda küçülme de olmuşsa protezle meme dikleştirme yapılır. Karındaki sarkma, gevşeklik ve çatlaklar için tam karın germe, mini karın germe yapılır. Göbek üstü bölgesinde, bel bölgesinde, sırt bölgesinde yağlanma var ise liposuction eklenir. Eğer kalça bölgesinde hacim kaybı ve sarkma söz konusu ise, alınan yağ dokuları kalçaya enjekte edilerek popo estetiği işlemi gerçekleştirilebilir.

Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aslında çoğu ameliyat için geçerli olduğu gibi 3-4 hafta öncesinden sigara kullanımı bırakılmalıdır. Parasetamol hariç diğer ağrı kesicileri kullanılmamalıdır. Ameliyattan bir hafta öncesinde, kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa kesilmelidir. Yine 4-5 gün öncesinden itibaren, kabız yapıcı gıdalar kesilmeli ve lifli gıdalarla beslenmelidir. Meme operasyonu da yapılacağı için mamografi ve meme ultrasonu ile değerlendirme yapılır. Aslında en iyi sonuç için kişinin fazla kilosunu vermiş, ideal kilosuna yaklaşmış olmasıdır. Vücut kitle indeksi yüksek kişilerde, hem ameliyat ve anestezi risklidir, hem de estetik açıdan ideal sonuca ulaşılması zor olur. 

Bu Ameliyat İçin Anestezi Gerekir Mi ve Kaç Saat Sürer?

Ameliyat genel anestezi altında yapılır, yapılacak operasyonlara bağlı olarak 4-6 saat arası sürer. Emboli riskinin artması sebebiyle, 6 saati geçirilmemesine özen gösterilir. 

Bu Operasyonlarda Ağrı Olur Mu?

Ameliyat sırasında ve sonrasında yapılan güçlü ağrı kesiciler nedeniyle, ağrı çok hissedilmez. Özellikle hastaların çoğu, özellikle memelerinden işlem yapıldığını anlamadıklarını belirtiyor. Karında gerilme ve ağrı, ilk bir kaç gün hissedilebilirse de verilen ağrı kesiciler yeterli olmaktadır. Kemik kırık ağrısı gibi yoğun bir ağrı olmaz. 

Ameliyat Sonrası Süreç Nasıl Geçiyor?

Ameliyat bitiminde dikiş hatları su geçirmez, fakat hava alan özel bantlar ile kapatılıp korse giydirilir. İdrar sondası takılır ve ameliyat yerlerine drenler yerleştirilir. Ayrıca mutlaka varis çorabı giydirilir. Hastaya 4 saat sonra yemek yedirilir ve sonrasında yürütülür. Ertesi sabah idrar sondası çekilir. Drenlerinden gelen az ise drenler de çekilir. Hasta rahat yürüyebiliyorsa taburcu edilebilir. Genelde meme bölgesi drenleri ertesi gün çekilir. Karında bulunan drenler bazen birkaç gün tutulabilir. Drenler alındıktan bir gün sonrasında kişi duş alabilir. Dikişler özel bantlarla kapatıldığı için pansuman ihtiyacı olmaz. Tüm dikişler cilt altında ve emilebilir olduğu için dikiş alınması stresi yaşanmaz. 

Hasta Ne Zaman Sosyal Yaşama Dönüp Kendisini Rahat Hisseder?

Hasta ameliyattan sonraki gün kendi başına yürüyebilir ve kendi öz bakımını kendi yapabilir. Ne kadar kendisini iyi hissetse de, ilk 3-4 gün ufak tefek işler de olsa yapmaması ve kendisini koruması önerilir.  Kişi ameliyattan sonraki gün yan yatmaya başlayabilir. Bir hafta sonrasında günlük yaşantılarına dönebilir ve sosyal ortamlara katılabilir. İlk bir ay ağır sporlar, ağır kaldırma, çocuk kucaklama ve taşıma gibi kolları ve karnı zorlayacak durumlardan kaçınılmalıdır. İki hafta dolduktan sonra yürüyüş gibi hafif egzersizlere başlanabilir. Mekik çekmek, squat, reformer gibi ağır egzersizlere en erken 6 hafta sonra başlanmalıdır. Buna dikkat edilmezse ameliyat yerlerinde kanama ve şişme olabilir.

Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olur?

İlk on gün diyet önerilmez, sadece gaz yapacak ya da kabız yapacak gıdalardan uzak durulması önerilir. Bir ay dolduktan sonra diyete dikkat edilmesi, kilo alınmaması ve mümkünse spor yapılması önerilir ki, sonuçlar kalıcı olsun.

Bu Sonuçta Büyük Ameliyat Riskleri Var Mıdır?

Tabi ki her operasyonda olduğu gibi anesteziye bağlı ve ameliyata bağlı riskler vardır. Kanama, enfeksiyon, emboli yani pıhtı atması, yara yerlerinde açılma, geç ve sorunlu yara iyileşmesi, ödem ve şişkinlik görülebilir. Bu sebeple ileri yaşta, kontrolsüz diyabet ve yüksek tansiyonu olanlarda, ameliyat öncesi değerlendirme iyi yapılıp riskler iyi konuşulmalıdır. Aşırı kilosu olanlarda kilo verme süreci beklenmelidir. Şeker ve tansiyon kontrol altına alınmalıdır. 

Bu Ameliyat Sonrası Sonuçlar Kalıcı Mıdır?

Bu ameliyat, vücut şekillendirme ameliyatı olup, fazla dokular çıkarıldığı için sonuçlar kalıcıdır. Ama tabi ki, kişi ameliyat oldum diye kendisini salmamalı, aşırı yemek ve alkol tüketimine dikkat edilmelidir. 

Böyle Bir Ameliyat Geçirdikten Sonra Hamile Kalınabilir Mi?

Evet, tabi ki hamileliğe engel bir durum yoktur. Fakat yine de karında ve memelerde sarkma olabileceği için istenmez. İnsan cildi aslında oldukça esnektir. Yavaş yavaş olan basınca bağlı olarak genişler ve gebeliği engellemez. Hamile kalıp doğum yapılırsa, tekrar aynı operasyon ve düzeltmeler yapılabilir. 

Bu Ameliyatın Avantajı Nedir?

Karın, meme, sırt ve bel bölgesindeki tüm sorunlar, bütünsel çözüldüğü için hasta istediği görünüme tek seferde kavuşmuş olur. Her operasyon sonrası gereken nekahet dönemi bir kez yaşanmış olur ve tek ameliyat stresiyle tüm sıkıntılardan kurtulunmuş olur.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Nazlı Tosun için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Nazlı Tosun

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi

Op. Dr. Nazlı Tosun Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt