Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
- Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
- Dişlerinizi Beyazlatmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
- Dişler Nasıl Beyazlatılır?
- Dişler Uzun Süre Nasıl Beyaz Kalır?
- Diş Beyazlama İşlemini Kimler Yapabilir?
- Dişlerinizin Asıl Rengini Kaybetme Nedenleri Nelerdir?
Diş beyazlatma işlemi için öncelikle bleeching işlemini tercih edebilirsiniz. Doktora bu yöntem için başvurmadan önce dişlerinizin temiz ve lekesiz olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Yapısal renk bozukluğunun yanı sıra sarı, lekeli ve koyu bir renk tonuna sahip olan dişler için Bleeching adı verilen diş beyazlatma işlemi uygulanır. Bu yöntem ile dişleriniz daha sağlıklı, beyaz ve parlak bir görünüme kavuşmaktadır. Diş renginin yapısal bir nedenden ötürü sarardığında ise uzman diş hekiminizle beraber aldığınız karar aşamasından hemen sonra uygulamaya geçilir. Bleeching yöntemini uygulamak için öncelikle doktorunuzla karşılıklı konuşarak aklınızdaki tüm soruları hekiminize sorarak bilinçli bir şekilde tedaviye başlamalısınız. Bleechin işlemine doktorunuzla verdiğiniz karar sonucunda başladığınız işlem için ilk etapta dişlerinizin ölçüsü alınır. Ağız ve diş ölçünüze göre şekillendirilmiş modellere ilaç konulması için özenli bir şekilde şine adı verilen kılıflar hazırlanır. Şine içine konulan ilaçlar sadece gece uyurken diş yüzeyine oturtulmadır. Dişlere geçirilen bu kılıfların 5 gün süreyle uyumadan önce uygulanması gerekir. Bu işlemin gebelik sürecinde uygulanmaması tavsiye edilir.
Dişlerinizi Beyazlatmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Dişlerinizi beyazlatmak için öncelikle yükse tüketici grubundan bir kullanıcı olarak bağımlılık derecesinde kahve ve sigara tüketiyorsanız şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:
Diş lekelerini en aza indirmek hatta yok etmek için dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve periyodik olarak diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.
Diş macunu tercih ederken özelikle beyazlatıcı özel formül içeriğine sahip olan diş macunlarını tercih etmelisiniz. Reklamlarda marka algısını öne çıkarmak için çeşitli diş macunları öne çıkarılmaya çalışılsa da bu diş macunlarının hepsi maalesef dişlerinizi tamamen beyazlatamamaktadır. Diş macunu seçerken özellikle sağlık ve uzmanlık alanı test edilip onaylanan profesyonel klinikleri tercih edin. Günümüzde çok az diş macunu klinik onayından geçirilerek hizmetinize sunulmaktadır. Beyazlatıcı etkisi olduğu iddia edilen çoğu diş macunu, dişlerinizi aşındırarak, dişlerinize çok ciddi zararlar verebilir. Dişinizi giderek hassaslaştıran bu diş macunlarını kullanmamaya özne göstermeli uzman diş hekiminizin önerdiği klinik onayından geçirilmiş olan diş macunlarını tercih etmelisiniz.
Yiyeceklerin yanı sıra sigara ve kahvenin dişleriniz üzerinden gösterdiği lekeleri yok etmek için düzenli olarak diş doktorunuza giderek diş temizliği yapmaya özen göstermelisiniz.
Diş hekimlerinizin muayenehanelerde uyguladığı ışıklı beyazlatma işlemi son derece güvenli ve sağlıklıdır. Dişlerinizi önemi ölçüde beyazlaştıran bu yöntemi her yıl belirli aralıklarla yaptırmanız uzman hekim tavsiyesidir. Evde diş beyazlatma için diş hekimleriniz tarafından hazırlanan size özel ağız plaklarını kullanabilirsiniz. Genellikle iki hafta boyunca günde en az birkaç saat ayırarak gece boyunca diş bölgenize oldukça hassas bir şekilde plak takabilirsiniz. Bu işlemler soncunda dişlerinizde yeni bir leke ve sararma hissederseniz lekeleri çıkarmak amacıyla bir ya da iki gece boyunca ağız plağının yanı sıra beyazlatıcı jel kullanmanız tavsiye edilir.
Dişlerinizi olduğundan daha beyaz ve ışıltılı göstermek için porselenden imal edilen özel yapım kaplamaları yaptırarak, uzman hekim kontrolünde sağlıklı bir diş bakım sürecine girmiş olursunuz. Dişin ön yüzü, kaplamamın içi için özel olarak yapılandırılmış olan özel rezine (yapıştırıcı bir ara madde) ile özenli bir şekilde yapıştırılır. Bu özle diş beyazlatıcı tedavi yöntemleri sayesinde dişlerinizi hızlı bir şekilde beyazlatarak sağlıklı ve kendinden emin gülüşlere sahip olursunuz. Fakat özel klinik destekli bu uygulamalar bazı kullanıcılar için biraz daha pahalı gelebilir.
Çilek suyunun dişleri beyazlatmada oldukça etkili bir yöntem olduğu bilinmektedir.
Saf karbonatın da dişer üzerinde gösterdiği beyaz ve ışıltılı olmasında fayda sağladığı gözlenmiştir. Bu sayede fazla asitli gıda tüketen kullanıcılar asitli gıdaları tüketirken daha dengeli bir tüketim avantajı sağlarlar.
Yukarıda gösterilen her işlem ve tedavi yöntemi olumlu sonuçlandığında kişinin fiziksel ve ruhsal bütünlüğü oldukça fayda sağlamaktadır. Bir iş görüşmesi, arkadaş toplantıları ve seyahat sırasında; yoğun insan ilişkilerinin öne çıktığı kalabalık alanlarda ve kişinin kendi ruhsal bütünlüğünün geri kazanmasında sağlıklı dişlerin önemi yadsınmayacak kadar yüksektir. En çok dişlerinizi sergilediğiniz sosyal ortamlarda dişlerin beyazlığına ve temizliğine özellikle dikkat edilmelidir.
Dişler Nasıl Beyazlatılır?
Dişleri beyazlatmak için öncelikle dişler üzerinden çeşitli kimyasallar uygulanır. Diş etlerinize ve asıl mine tabakasına herhangi bir zararlı etkide bulunmadan kirli tabaka derinlemesine sökülerek tedavi aşamasına geçilir. Dişlerinizin mine isimli en üst tabakasında yiyecek ve içeceklerin etkisiyle diş ve çevresi oldukça hızlı bir şekilde renk değiştirmektedir. Mine tabakası kendisi renk değiştirmemekte olup diş yüzeyinde sarı, kirli bir renk tabakasının oluştuğu gözlenmektedir. Bleaching denen diş beyazlatma yönteminde çeşitli kimyasal ürünler diş yüzeyine uygulanarak dişlerde oluşan kirli ve sarı tabaka oldukça hızlı bir şekilde yok edilmektedir.
Dişlerinizi sürekli fırçalasanız bile uzun yıllar diş üzerinde oluşan sarı ve kirli lekeleri bir anda söküp atamayabilirsiniz. 3 katmandan oluşan diş yapınız için özel tedavi yöntemleri uygulanır. Diş beyazlatma işlemi için klinik uzman diş hekimlerinden destek alınarak uygulama 1, 2, 3 seansta tamamlanır. Dişlerinizi istediğiniz kadar beyazlatarak daha parlak, sağlıklı ve temiz dişlere sahip olabilirsiniz. Öz güven kazanarak sosyal hayatınıza keyifle devam edebilirsiniz.
Dişler Uzun Süre Nasıl Beyaz Kalır?
Dişlerin uzun süre beyaz kalması için dişlerin beyazlatıldıktan sonraki ilk hafta gıda tüketimine dikkat edilmelidir. Bu iki hafta boyunca içeriğinde genellikle gıda renklendiricisi kullanılan kola, fanta, vişne suyu, yiyecek, içecek, nar suyu, kayısı suyu, çikolata, alkollü içeceklerden özellikle uzak durularak dişlerin doğal beyaz halini uzun süre korumasına özen gösterilmelidir.
Tedavi süreci sonrasında yukarıda adı geçen içecek ve renklendiricilerden, özellikle çay, kahve, sigara üçlüsünden uzak durulmalıdır. Bu sayede diş beyazlatma işlemiyle beyaz dişlerinizi daha uzun yıllar aynı renkte muhafaza edebilirsiniz.
Diş Beyazlama İşlemini Kimler Yapabilir?
Dişlerini beyazlatan kişiler için herhangi bir alt yaş sınırı konulmamıştır. Özellikle diş gelişimini tamamlayan 12 yaşından büyük, herhangi bir şekilde diş minesi sorunu yaşamayan kişiler bu tedaviden faydalanabilir. Neden beyaz dişlere sahip olmak istediğinizi kendinize ve uzman hekiminize dürüst bir şekilde ifade etmelisiniz. Çünkü beyaz dişlere sahip olmak isteyen kullanıcıların pek çoğu estetik kaygıdan ötürü diş beyazlatma uygulamalarını tercih elemektedir.
Aslında genel hastalara nazaran dişleri ideal beyazlıkta olup yine de bu tedaviyi almak isteyen hastalar için etkin psikolojik destek öngörülmektedir. Diş hekimlerinden alınan bu psikolojik destek sonucunda hastanın kafasına çok fazla takıp paranoya derecesine gelmeden diş beyazlatma işlemini hastanın isteği doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Özellikle diş mine tabaksı zarar gören hastalar için bu yöntemlerin uygulanması yasaktır. Diş beyazlatma işlemi diş yüzeyinde az da olsa aşınma problemi, zayıf diş minesine tabakasına sahip hastalarda aşırı diş hassasiyeti, diş düşmesi ve diş kaybı gibi sorunlar ortaya çıkarabilir.
Dişinizde normalden çok daha fazla aşırı hassasiyetin yanı sıra üşüme ve düşme gibi problemlerle karşı karşıya kalırsanız hemen diş hekimine gitmeniz tavsiye edilir. Diş sağlığı yerinde olan sağlıklı diş eti ve minelere sahip olan hastalar için özel diş beyazlatma yöntemleri uygulanmaktadır.
Dişlerinizin Asıl Rengini Kaybetme Nedenleri Nelerdir?
Dişlerinizin asıl rengini kaybetme nedeni ilk olarak yiyip içtiğiniz gıda ve içeceklerden kaynaklanır. Çay, kahve, kola, kafein içerikli içeceklerin yanı sıra ayaküstü gıdalar da dişlerin doğal yapısını kaybederek sararmasına neden olur. Ayrıca renklendirici nitelikte olan kırmız şarap, vişne suyu, nar suyu, sigara, tütün ürünleri gibi ürün ve içeceklerin diş minesine verdiği zarar da yadsınmayacak kadar fazladır. Bu etkilerin yanı sıra küçük yaşta alınan bazı ilaçlar da ileride dişlerinizi sarartarak düşmesine neden olabilir.
Aldığınız bazı antibiyotik ilaçlar dişinizin minesine zarar vererek diş sağlığınızı derinden sarsabilir. Bu nedenle çok zor durumda kalmadıkça özellikle antibiyotik ilaçları kullanmamaya özen göstermelisiniz. Kentlerde meydana gelen başlıca sorunlardan bir tanesi olan şehir şebekesi suyuna atılan aşırı Florür de dişinizin genel sağlığını bozarak renginde sarı, bulanık ve kirli bir tabaka etkisi bırakabilir. Bunun yanı sıra dişe takılan ağır metaller de dişinizde diş taşı oluşumuna zemin hazırlayarak dişlerinizi kaybetmenize bile sebep olabilir.
Dişleri beyazlatmak için yukarıda belirtilen yöntem ve uygulamaların her birini uzman diş hekiminizin gözetiminde yapmaya özen göstermelisiniz. Tedavi sürecinde klinik testinden geçirilmiş ilaç, uygulama, yöntem ve esaslarını tercih etmeye özellikle dikkat etmelisiniz.