Vezikoüreteral Reflü Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
- Vezikoüreteral Reflü Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
- Vezikoüreteral Reflü Belirtileri
- Çocuklarda Vezikoüreteral Reflü Sebepleri
- Vezikoüreteral Reflü Tedavisi
Vezikoüreteral reflü, bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla rastlanan ve tedavi edilmezse böbrek hasarlarına bile yol açan idrar yolu enfeksiyonudur. Üriner sistem rahatsızlığı olan bu reflü, çocukların %1-2’sinde görülebilmektedir. Böbreklerin görevi kanda bulunan zehirli maddelerin temizlenmesi ve bu maddeleri idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlamaktır.
Böbreklerde oluşan idrar, üreter denilen tüpler aracılığıyla mesaneye ulaştırılır ve burada toplanır. İdrar torbası ve üreter arasında idrarın böbreklere geri akmasını engelleyen kapak yapısı vardır. Eğer kapak görevini görmezse ve üreter tüplere ve böbreklere geri kaçarsa vezikoüreteral reflü hastalığına neden olur.
Vezikoüreteral reflü, doğumla beraber meydana gelen bir rahatsızlık olabilir. Üreter tüpleri ve idrar kesesi arasındaki idrar geçişini engelleyen kapak yapısı kısa olabilir. Bu durumda da idrar geçişini engelleyemez ve bu hastalığa sebep olur.
Eğer hastalık doğumla beraber geldiyse, hastalık genetik olabilir. Ailede reflü rahatsızlığı varsa, çocukta bu hastalığın olma olasılığı daha yüksektir. Ailede reflü varsa, çocuk hastalık belirtileri vermese bile mutlaka bir uzmana başvurulmasında fayda vardır.
Vezikoüreteral Reflü Belirtileri
Vezikoüreteral reflü her zaman gözle görülür bir belirti vermeyebilir. Vezikoüreteral reflü belirtileri şunlardır;
- Az miktarda ama sık sık idrar yapma isteği
- İdrar yaparken yanma hissi
- İdrar tutamama ve altına kaçırma
- Kokulu ve kanlı idrar yapma
- Enfeksiyon böbrekleri etkidiyse yüksek ateş
- Belde ve karında ağrı
- Kusma
Vezikoüreteral reflü hastalığı sonucu idrar yolu enfeksiyonları haricinde ortaya çıkan belirtiler;
- Yüksek tansiyon sorunları olabilir
- İdrarda protein bulunur.
- Kabızlık görülür.
Yeni doğan bebeklerde vezikoüreteral reflü belirtileri ise; huzursuzluk, iştahsızlık, ateş, kilo alma sorunları, ishal ve kusmadır. Bu belirtilerden şikâyetçiyseniz hemen bir uzmana görünmekte fayda vardır.
Çocuklarda Vezikoüreteral Reflü Sebepleri
- Mesane kasının doğuştan zayıf olması en sık rastlanan durumdur. Mesane kapağı görevini yerine getiremediği için vezikoüreteral reflü görülür.
- Bazı çocuklarda üreterin idrar torbasına doğru genişlemesi bu hastalığa neden olur.
- Eğer mesane kapasitesi yetersiz ve küçükse yüksek basınç olur ve idrar torbası kapağı bozularak vezikoüreteral reflü oluşur.
- Bazen iki adet üreter olmasından kaynaklanır.
- Prune- Belly sendromu ve bağırsak mesane bozukluğu gibi problemler karın kaslarının zayıflamasına yol açar ve vezikoüreteral reflüye neden olabilir.
Vezikoüreteral Reflü Tedavisi
Vezikoüreteral reflü tedavisi, hastalığın şiddeti, hastanın yaşı, böbreklerin etkilenme durumu ve daha birçok faktör göz önünde bulundurularak yapılır. Böbrek hasarı olmamışsa ve hafif dereceli bir reflü söz konusu ise mesane rehabilitasyonu ve enfeksiyonlardan korunmak için ilaç tedavisi uygulanır.
İdrar yollarında enfeksiyon oluşmuşsa mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisini aksatmamak ilaçları doğru kullanmak önemlidir. Vezikoüreteral reflü tedavisinde cerrahi müdahalenin amacı idrarın geri kaçmasını engellemek ve üreterlerin tıkanmasını önlemek amacıyla üreter ve mesane arasında bulunan kapakçığın onarılmasıdır.