Yükleniyor
Sırt Ağrısı’na Beyin Cerrahisi Açısından Bir Bakış

Sırt Ağrısı’na Beyin Cerrahisi Açısından Bir Bakış

  • Sırt Ağrısı’na Beyin Cerrahisi Açısından Bir Bakış
  • Sırt Ağrısının Nedenleri
  • Sırt Ağrısının Belirtileri
  • Sırt Ağrısının Tedavisi
  • Sırt Ağrısında Cerrahi Tedavi
  • Sırt Ağrısında Cerrahi Tedavi Seçenekleri
  • Sırt Ağrısını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Sırt ağrısı, dünya çapında en sık görülen ağrı türlerinden biridir. Her yaştan insanı etkileyebilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Sırt ağrısının birçok nedeni vardır ve genellikle basit bir kas gerilmesi veya burkulma ile ilişkilidir. Ancak, daha ciddi bir tıbbi durumun işareti de olabilir.

Sırt Ağrısının Nedenleri

Sırt ağrısının birçok nedeni vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Ani bir hareket ya da herhangi bir işi yaparken zorlanma (kas gerilmesi veya burkulmasına neden olarak sırt ağrısı oluşturabilir)
  • Omurgayı destekleyen kasların ve bağların zayıflaması
  • Duruş (postür) bozuklukları
  • Ağır kaldırma
  • Ani hareketler
  • Travma
  • Romatizmal hastalıklar
  • Skolyoz ve kifoz gibi omurga dizilim bozuklukları
  • Omurganın enfeksiyon hastalıkları 
  • Omurga ve omurilik tümörleri

Akciğer, böbrek, kalp, mide ve bağırsak gibi başka organlara ait hastalıkların yansıması, sırt ağrısına yol açabilir. Bazı durumlarda bel fıtığı, boyun fıtığı, kalça patolojileri ya da diz eklemi patolojilerine bağlı olarak sırt ağrıları görülebilir.

Sırt Ağrısının Belirtileri

Sırt ağrısının belirtileri, ağrının nedenine bağlı olarak değişebilir. Genellikle, ağrı sırtın bir veya daha fazla bölgesinde hissedilir. Ağrı, hafif bir rahatsızlıktan şiddetli bir ağrıya kadar değişebilir. Hasta; keskin, zonklayıcı, yanıcı, karıncalanma şeklinde ağrı, uyuşma ve kuvvet kaybı gibi şikâyetlerle başvurabilir. Kas spazmları, tutukluluk, harekete başlamada güçlük, hareket edememe gibi şikâyetler hastanın günlük hayatını olumsuz etkileyebilir. Eğer, Sırt Ağrısı’na bacaklarda kuvvet kaybı, yürüme bozukluğu gibi bulgular eşlik ediyorsa, nöral doku basısı habercisi olabilir. Bir an önce doktora başvurularak sebebin ortaya konulması gerekir.

Sırt Ağrısının Tedavisi

Sırt Ağrısı’nın tedavisi, ağrının nedenine bağlı olarak değişir. Sırt ağrısı nedeni ile başvuran hastaların hikâyesi önemlidir ve ağrı hakkında değerli bilgiler verir. Ağrının başlangıç zamanı, nasıl başladığı, ne derecede olduğu, ağrının şekli, şiddetinde artma olması gibi detaylar ağrı hakkında bilgi verirler. Nörolojik muayene ile kas iskelet sistemi ve nörolojik durum değerlendirilmelidir. 

Doktor tarafından değerlendirilen hastalarda, hafif sırt ağrısı genellikle evde tedavi edilebilir. Evde tedavi yöntemleri şunları içerir:

Sırt ağrılarında, özellikle fiziksel zorlanma sonrası oluşan ağrılarda kas gücünde zayıflık, yürüme bozukluğu, his kaybı gibi bulgular eşlik etmiyorsa; istirahat edilmesi, ağrı kesici ilaçlar kullanılması, ısı ile kas spazmlarının çözülmesi, travmatik sırt ağrılarında soğuk uygulama ile dokuda enflamasyonun önlenmesi, duruş pozisyonunu düzeltme ve günlük hayatımızda omurga sağlığını koruyucu önlemlerle tedavi edilebilir.

Ağrı; koruyucu önlemlere rağmen geçmiyorsa, şiddetli ise, nörolojik durumda bozulmaya neden oluyorsa, ateş yüksekliği, kilo kaybı gibi bulgular eşlik ediyorsa ağrının sebebinin tespit edilmesi gerekir. MR, BT, Röntgen, EMG ve Kan ve İdrar Tahlili gibi tetkiklerle ağrı sebebi tespit edilerek uygun tedavi seçeneği seçilmelidir. 

Ağrı tedavisinde nörolojik kötüleşme eşlik etmiyorsa, Fizik tedavi uygulamaları, Manuel terapi, Botoks enjeksiyonları, Nöral terapi, Epidural ya da İntradiskal enjeksiyonlar ve Sinir blokları kullanılabilir. 

Sırt Ağrısında Cerrahi Tedavi

Koruyucu tedavi yöntemlerine ve Fizik Tedavi yöntemlerine cevap vermeyen Sırt Ağrısı olan hastalarda cerrahi tedavi seçenekleri düşünülmelidir. Nörolojik kötüleşmenin eşlik ettiği Sırt Fıtığı, omurga kanal daralması, omurga dizilim bozuklukları, omurga enfeksiyonları, omurga travmaları, omurga ve omurilik tümörleri gibi daha ciddi durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri ön planda düşünülmelidir. 

Sırt Ağrısında Cerrahi Tedavi Seçenekleri

Sırt ağrısı nedeni tespit edildiğinde cerrahi tedavi seçenekleri de düşünülmelidir. Bunlar:

  • Diskektomi: Sırt omurgaları arasında fıtık oluştuğunda fıtığın cerrahi yöntemlerle alınması işlemidir
  • Laminektomi: Omurga darlığı gelişen hastalarda omurilikte bası oluşmaktadır, bu bası özellikle bacaklarda kuvvet kaybına, yürüme mesafesinde kısalmaya, yürüme bozukluklarına neden olmaktadır. Bu basının ortadan kaldırılması için laminektomi denilen omurganın arka kısmını oluşturan kemiğin alınması ile nöral doku serbestleştirilerek şikâyetlerin düzelmesi amaçlanmaktadır.
  • Vertebroplasti/Kifoplasti: Özellikle osteoporozda kemik yapısındaki zayıflamaya bağlı oluşan kırıklarda, hastaya sıklıkla genel anestezi uygulamadan ciltten kanüller yardımıyla kırık olan kemiğin içyapısına ulaşarak kifoplasti ile kemiğin yüksekliğinin tekrar kazandırılması ve defekt içine kemik sementi uygulanarak kemiğin güçlendirilmesi işlemidir.
  • Enstrümantasyon (Vida Ameliyatı): Travmaya bağlı omurga kırıklarında, omurga dizilim bozukluklarında çoklu seviye laminektomi yapılan hastalarda omurga stabilitesinin korunması için vida-rod-greft gibi özellikli malzemeler kullanılarak omurga yapısının kuvvetlendirilmesi ve diziliminin düzeltilmesi ve korunması işlemidir.

Omurga tümörü, omurga enfeksiyonları ya da omurilik tümörlerinde cerrahi tedavi yöntemlerinin bir kaçı aynı zamanda kullanılabilmektedir. Cerrahi tedavide amaç nöral dokuyu korumak ve hastanın sağlığın kötüleşmenin önüne geçmektir 

Sırt Ağrısını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Sırt ağrısının tedavisinden önce sırt ağrısı olmaması için gereken önlemler, hayat tarzında düzenlemeler yaparak sırt ağrısı oluşmamasını sağlamak temel amaç olmalı. Sırt ağrısı olduktan sonra ise sebebi ortadan kaldırarak sırt ağrısı tedavi edilmeli ve gelecekte sırt ağrısı olmaması için kas egzersizleri, günlük hayat da düzenlemeler önerilmelidir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Dik ve doğru duruşu korumak
  • Ağır kaldırmayı sınırlamak
  • Ani hareketlerden kaçınmak
  • Omurga dizilimini olumsuz etkilemeyen bir yatakta uyumak
  • Stresi azaltmak
  • Çalıştığınız iş koşullarında ihtiyacınız olan kas gücüne ve kas esnekliğine kavuşmak 

Son söz olarak Sırt Ağrısı yaşıyorsanız, ağrının nedenini belirlemek için bir uzman doktora başvurmanız önemlidir. Doğru teşhis ve tedavi, ağrının tedavisinde ve tekrarlamasının önlenmesinde en önemli adımdır.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Eyüp Genç için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Eyüp Genç

Beyin ve Sinir Cerrahisi

Op. Dr. Eyüp Genç Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt