Yükleniyor
Entübe Nedir Entübasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Entübe Nedir Entübasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Entübe Nedir Entübasyon İşlemi Nasıl Yapılır?
  • Entübe Hasta Nedir?
  • Entübe Edilen Hastanın İyileşmesi Durumu

2019 senesinin Aralık ayında Çin’in wuhan kentinde meydana gelen koronavirüsü bütün dünyayı ölüm ile tehdit etmeye devam etmektedir. Özellikle de Türkiye’de vakaların artış göstermesi ile birlikte yoğun bakım ünitelerinde çok fazla koronavirüs hastası yatmaktadır.
 Türkiye’de koronavirüsü salgını ile ilgili bütün detaylar vatandaşlar tarafından sıklıkla merak edilmekte ve bu merak edilen konular arama motorlarında takip edilmektedir. Bunlardan bir tanesi de şüphesiz ki Entübe etmek nedir? Sorusu gelmektedir. Sağlık Bakanlığı koronavirüsü sitesinde yayınlamış olduğu tabloda ölü ve vaka sayılarını ve Entübe hasta sayısı ile iyileşen hasta sayısını her akşam açıklamaktadır. Diğer taraftan Sağlık Bakanımız her gün akşam saatlerine doğru koronavirüsü ile ilgili bütün verileri güncel bir şekilde en yetkili ağızdan anlatmaktadır.

Entübe Hasta Nedir?

  Genel itibarıyla konuya bakıldığında en çok solunumun ya da solunum yolunun güvenliğinin zedelenmesi veya bozulma riskinin meydana gelmesi durumlarında havayolunun korunması, sürekli havalandırma sağlanması icap ettiğinde ilaç verilmesi maksadıyla suni solunuma geçmek açısından laringoskopi ya da özel aparatlar aracılığı ile solunum yoluna yani trakea içine ağız ve burun kanalları ile özel bir tüp yerleştirilmesi işlemine olarak bilinir.

  Kendi kendine nefes alamayacak dereceye gelecek kadar hasta olan solunum yetmezliği problemi yaşayan hastaların solunum cihazına bağlanabilmesi açısından ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takılması gerekir bu boru takma işlemini entübasyon işlemi denir.

  Diğer taraftan konuya bakıldığında pek çok ameliyat durumunda ameliyatı gerçekleştirebilmek amacıyla hastanın uyutulması ve kaslarının gevşetici ilaçlar verilmesi gerekecektir. Verilen bu ilaçlardan dolayı bir süre sonra hastanın nefes alıp verme fonksiyonu kaybolabiliyor ve bu süreçten sonra ameliyat esnasında hasta solunum cihazına bağlanır ve bunun için hasta Entübe hasta konuma geçer.

Entübe Edilen Hastanın İyileşmesi Durumu

  Entübasyon işlemi sırasında hasta olan bireyin rahatsız olmaması refleks şeklinde öksürmesi açısından hastaya uyuşturucu ilaç verilerek uyutulma işlemine geçilir. Fakat hastalığın nedenini veya durumuna göre uyuşturucu veya uyutucu ilaç devamlı bir şekilde verilebilir ya da tamamen kesilebilir. Entübe edilmiş hasta uyanık iken çevresi ile işaret dilini kullanarak ya da yazışarak iletişim kurabilir.

  Hastanın solunum yetmezliğine sebep olan durumların ortadan kalkması ve hastanın kendi başlarına yeterli derecede nefes alacak hale gelmesi ile entübasyon işlemi sonlandırılacaktır. Vücuduna burun veya ağızdan takılmış olan solunum cihazı çıkartılır ve böylelikle artık hasta olan kişinin kendi başına kendi iradesiyle nefes alıp verme derecesini erişilmesi sağlamış olur.

  Özellikle de yeni tip koronavirüsü dünyada yayılım gösterince doktorlar ya da Dünya Sağlık Örgütü bu konu ile ilgili yeteri kadar bilgiye sahip olmadığı için yeni çalışmalar ve araştırmalar geliştirmeye başladı. Özellikle de koronavirüsü, direk akciğerlere saldırdığı için hastalar nefes almakta güçlük çekmektedirler. Bu şekilde nefes alıp vermede problem yaşayan hastalara Entübe yani solunum cihazına bağlanmak suretiyle nefes almaları vermeleri sağlanmış olur.

Bu makaleyi yazmış olan, Dr. Elif Caymaz Altıkarış için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Dr. Elif Caymaz Altıkarış

Anestezi ve Reanimasyon

Dr. Elif Caymaz Altıkarış Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt